Varje år utförs miljontals mammografi för bröstcancer. Men är det tillförlitligt? Finns det alternativa sätt att kontrollera brösten?

Kirurger ifrågasätter denna praxis internationellt eftersom studier inte påvisar att detta är ett effektivt screening verktyg. Det kan dessutom vara skadligt.

En granskning av åtta vetenskapliga studier visar att mammografi inte är effektiv eller säker. Efter att ha tittat på data på mer än 600 000 kvinnor mellan åldrarna 39 och 74, som genomgått rutinproceduren, fann forskare att många kvinnor får en felaktig diagnos. Det händer att de därmed får felaktig behandling. I Schweiz får kvinnor tydlig information från Schweiziska läkarförbundet om riskerna med mammografi och alternativen.

Medicinska experter medger att mammografi kan göra skada men är än så länge inte eniga om alternativen. Men det innebär inte att man kan sluta kontrollera i hopp om att man inte blir drabbad. För tillfället är det upp till var och en att ta egen ställning till val av kontroll.

Självkontroll av brösten är det minsta varje kvinna eller man bör göra. Det bör utföras regelbundet. Bröstcancer drabbar även män.

Termografi – dvs medicinsk termografi användas för att upptäcka små temperaturskillnader mellan olika områden på kroppen genom IR-strålning. Metoden används som alternativ mamografi.

Translate »