Avslöja varför…

Det är viktigt att förstå orsaken till dina reaktioner om du vill bli frisk. När, var och hur började det? Var det efter en flytt eller en utlandsresa? I samband med intag av antibiotika, kortison eller smärtlindrande läkemedel? Om du är kvinna – var det efter du började ta P-piller? Funktionstester och egentester kan hjälpa dig på spåret.

Man rekommenderas ofta undvika laktos eller gluten men boven kan lika gärna vara många livsmedel tillsammans. Det är bäst att testa. Det finns flera funktionstester som avslöjar orsaken till överkänslighet. De främsta är bl.a avföringsprov för utvärdering av tarmens funktion och/eller mikrober i tarmen, ett salivprov för att undersöka en dålig andedräkt/SIBO, eller blodprov som visar immunresponsen på ett helt panel av livsmedel. Följ länkarna för att läsa mer och ta kontakt om du behöver mer information.

Zonulin reglerar tarmhinnans genomsläpplighet. Det går att mäta. En mätning av zonulin kan avslöja om tarmen släpper lite för stora matpartiklar in i blodsystemet. Detta kan leda till en överkänslighetsreaktion som även förknippas med tarmsjukdomar som IBS, Crohns och celiaki. Även om inte man har dessa sjukdomar kan man ha icke-celiaki sädesslags överkänslighet – NCGS. Det är viktigt att ta överkänslighet på allvar. Vänta inte tills sjukdom kan diagnostiseras. Höga levervärden är tecken på att kroppen har svårt att hantera vardagens toxiska belastning. Funktionstester kan indikera varför.

En näringsmedicinare eller läkare som är utbildad i funktionsmedicin kan hjälpa dig kombinera just de tester som du behöver ta för att komma överkänsligheten på spåret. Ta gärna kontakt om du behöver hjälp med detta.

Om det är snålt i kassan och du behöver välja mellan tester kan en parasitologitest som mäter bakterier, svamp, parasiter och probiotiska tarmbakterier vara första steget. Egentester kan hjälpa dig testa vilka födoämen som bör undvikas eller roteras medan du följer tarmkuren nedan. Men i det långa loppet är det många gånger billigare att få professionellt stöd än att experimentera själv.

Translate »