Miljö och hälsa

Alla vet att miljögifter är farliga, men samtidigt förknippas de med många av fördelarna i dagens samhälle. Utan gångbara alternativ försöker vi blunda för konsekvenserna av miljögifter. Därför ökar miljöproblemen.

Det är inte enbart regnskogarna som påverkas och djurarter som hotas. Vi människor hotas också av den miljö som vi själva har skapat. Men det finns många praktiska steg som du kan ta till för att påverka och skydda din vardag. De beskrivs i detalj i boken Kanariefåglarna ryter som skrevs av Ingrid Franzon som delar många år av kliniska erfarenhet. Det är en handbok för hur man kan övervinna överkänslighet och summeras i följande länkar Kanariefåglarna; Livets saga; Luft; Vatten; Mat; In på knutarna; Rent naturligt; Skyddsnätet och Reningsverket.

Rent naturligt

Många duschar en eller två gånger dagligen för att känna sig fräscha och dofta gott. Frågan är om man verkligen blir ren. Om du tvättade håret i duschen imorse och sedan gned in huden med en lotion och deodorant så har du med stor sannolikhet fått en heltäckande kemisk beläggning. Tänk på vad detta innebär om du gör det varje morgon! Hudvårdsprodukter utan skadliga kemikalier skulle minska din miljörisk direkt.

Kroppsvård utan miljögifter
Huden, vårt hölje, är porös. En hudkräm eller deodorant innehåller många ingredienser, som absorberas genom huden och når in till blodet, där de cirkulerar runt i hela kroppen. Till slut hamnar de i kroppens vävnader. Vissa ingredienser är inte alls farliga, men ökar den kemiska belastningen när de väl finns i kroppen. Det är svårt att veta vilka produkter som är säkrast att använda.

Ftalat
Ftalater, kända som EDC – Endocrine Disrupting Chemicals, är mjukgörande kemikalieämnen som används flitigt i plast, kosmetika och rengöringsmedel. Tro det eller ej men ftalater används även för att hålla huden mjuk, göra krämer homogena och i nagellack. Av alla kemikalier, som finns i hudvårdsprodukter och kosmetika, är ftalater bland de farligaste.

I både Sverige och England visade sig över 80 procent av alla kosmetiska produkter innehålla ftalater. På Environmental Working Groups webbsida kan du klicka dig fram till sidor med listor över hudvårdsprodukter, som innehåller ftalater. Redan 1980 märkte forskare den toxiska effekten som ftalater hade på fortplantningsorganen hos djur. Sedan dess har man upptäckt skador hos foster men även hos ungar, som exponeras för ftalater efter födelsen. Men påverkar det också människor?

Paraben
En annan grupp av kemikalier är metyl-, etyl- och butylparaben. Dessa är vanliga konserveringsmedel och finns i 57,3 procent av hela 7 500 hygienartiklar. Det har nu konstaterats att parabenrester hittats i bröstcancervävnad hos 20 kvinnor. Man upptäckte parabener i vart och ett av de 20 prover som testades. Paraben liknar östrogen i sin struktur. På grund av de hälsorisker som kan relateras till östrogenliknande kemikalier kan det finnas en länk mellan dessa konserveringsmedel och cancer. ”Det finns inget bevis för att paraben orsakar cancer, men det är hög tid att undersöka detta” menar Dr Philippa Darbre som genomförde forskningen vid University of Reading.

Kosmetika
Vi har lagar i Sverige som begränsar användningen av syntetiska färgämnen i mat, men de flesta kvinnor målar sig med syntetiska färgämnen varje dag. Många av dessa färgämnen är cancerframkallande. En enskild kosmetisk produkt kan vara säker, men summan av alla de produkter du sprayar eller kletar på huden dagligen kan innebära en oacceptabel risk.

  • Undvik kosmetiska gifter. Var försiktig när du väljer kosmetika. Om ditt liv är rätt så fritt från toxiner kommer sannolikt inte dina välvalda kosmetiska produkter att vålla så stor skada. Men om du vill minska riskerna i ditt liv kan följande råd vara till hjälp.
  • Skönhet börjar inifrån – med en näringsrik kost och vatten, tillräckligt med vila och avkoppling. Utan dessa grundstenar kommer din verkliga skönhet inte fram.
  • Lusläs etiketterna – lita inte på påståenden om ”naturlig”, ”organisk” eller ”tillverkade utan djurförsök”. Dessa uppgifter har liten betydelse. Det är ingredienserna som är viktiga. Skapa din egen lista över kemikalier som du vill undvika och ta med den när du handlar.
  • Läppstift innehåller ofta bly är ett cancerframkallande ämne 28 som många ledande märken använder i sina läppstift, till exempel Christian Dior, Lancôme, Clinique, Y.S.L., Estee Lauder, Shiseidoa, Red Earth lip gloss, Chanel lip conditioner, Market America – motives läppstift. Y.S.L. visade sig innehålla mest bly. Akta dig för läppstift som sitter kvar länge.

Skyddsnätet

För 100 år sedan kanske kosten räckte som näringskälla. Men kroppen förbrukar vitaminer och mineraler dagligen i reningsprocessen. Frågan är om kosten räcker till som näringskälla idag. Hur stort behov av näringsämnen du har avgörs bland annat av din storlek, arbete, gener, ålder, hälsa, miljö och på vilken breddgrad du bor. Det är specifikt för dig och varierar således från person till person.

Livgivande vitaminer
Antalet publicerade studier, som tydligt visar att kosttillskott kan förbättra hälsan och samtidigt minska risken för kroniska sjukdomar, bara ökar.

  • En långvarig mikronäringsbrist skadar vårt DNA ungefär på samma sätt som strålning, oxidativ stress och fria radikaler bidrar till cancer.
  • Forskning om olika näringsämnen öppnar nya möjligheter att skydda sig mot sjukdom. För att minska risken för kroniska sjukdomar behövs mera näringsämnen som stärker kroppens motstånd.
  • För litet folsyra, B6- och B12-vitamin ökar risken för hjärtkärlsjukdom, ryggmärgsbråck, tjocktarms- och bröstcancer.
  • För lite D-vitamin ökar risken för benbrott hos yngre människor och benskörhet hos äldre. D-vitaminbrist ökar också risken för MS och andra autoimmuna sjukdomar. Alla som bor på breddgrader norr om Paris löper större risk att få för litet D-vitamin på grund av den vinkel solstrålarna har, hål i ozonlagret och de mörka årstiderna.
  • För lite av antioxidanterna A-, C- och E-vitamin kan öka risken för flera kroniska sjukdomar, bland annat cancer och hjärtkärlsjukdomar. Nio av tio nordbor får inte i oss optimala mängder av ovannämnda näringsämnen genom kosten.

Ett kosttillskott bör inte ersätta en hälsosam kost, men det bästa och enklaste sättet att säkra vårt näringsbehov är att inta kosttillskott, som är vetenskapligt sammanställt för detta ändamål. Kosttillskott ska ha ett innehåll av näringsämnen som antingen kommer från näringstäta livsmedel eller är speciellt sammansatta för att likna de ämnen, som kroppen mår bäst av. Som väl är finns det en hel industri, som har vuxit upp sedan andra världskriget och som har specialiserat sig på framtagningen av naturliga tillskott till kosten.

Skyddande mikronäringsämnen
Strax efter andra världskriget utarbetades normer för vårt näringsbehov. Dessa normer kallades Recommended Dietary Allowance, rekommenderat näringsintag (RDA), och etablerade en minimigräns för näringsämnen. Fram tills nu har den fungerat som en överlevnadsnivå. I USA bildades en myndighet, som fick ansvaret för att regelbundet granska och uppdatera denna RDA.

Så småningom utvecklades en svensk norm som fick namnet RDI, rekommenderat dagligt intag. Många tror att även RDI är den högsta tillåtna nivån trots att det i verkligheten är en gammal överlevnadsgräns, och media används för att sprida rädsla för höga doser av vitaminer och mineraler.Får du i dig tillräckligt med näring? Vi äter när vi är hungriga eller behöver öka vår energi. Att våra kroppsbehov av specifika näringsämnen måste tillgodoses är en bit som vi ofta glömmer bort. Många som tror att de äter en välbalanserad kost får kanske i sig energibehovet men får ofta inte i sig viktiga vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror.

Det är många faktorer som gör att vi inte får i oss vårt dagliga behov av näringsämnen. Stressen att inte hinna med, ekonomiska svårigheter och bristande kostinformation, i kombination med en överkonsumtion av lättillgänglig snabbmat och fabrikstillverkad mat är några aspekter av problemställningen.

  • Hur många barn gillar grönsaker och väljer inte hellre godis, snacks och snabbmat?
  • Hur många barn äter de dagliga fem portionerna grönsaker och frukt som rekommenderas?

Fler miljögifter belastar kroppen och ökar behovet av renande näringsämnen. Var och en av oss har ett ökat behov av näringsämnen på grund av miljögifter och behöver kontinuerligt inta näringstillskott för att säkra ett aktivt miljöskydd som varar hela livet. Vi vill ju må bra långt upp i åren.

Det finns de som påstår att kosttillskott leder till dyr urin eftersom det finns näringsämnen i den urin som kissas ut. Detsamma kan då sägas om både mat och vatten, eftersom större delen av det som kommer in även åker ut. Men vi vet ju alla att mat och vatten används på vägen för att vi ska leva och må bra, och samma sak gäller de näringsämnen som finns i kosttillskott. Av allt du kan göra för att aktivera ditt miljöskydd är nog intag av vitamin- och mineraltillskott den enklaste livförsäkringen även om det naturligtvis aldrig bör ersätta en välbalanserad och näringsrik kost. Leta efter ditt kosttillskott hos ett företag, som är specialist på näring. Viktigast i ditt sökande efter bästa miljöskydd är att finna största möjliga mängd av för kroppen verksamma ingredienser utan onödiga och ibland hälsofarliga kemiska tillsatser. Se upp med billiga kosttillskott, som innehåller utfyllnadsmaterial.

Reningsverket

Symtomen för miljöbelastning är diffusa och mångtydiga.  Reaktionerna kan gå över efter ett tag men det kan dock vara ett tecken på ”sensibilisering” det som sker när vi vänjer oss vid något. Eller tror att vi vänjer oss. Därför kopplar vi ofta inte ursprungsorsaken till nya symtom som trötthet, utmattning, brinnande hud eller koncentrationssvårigheter.

Om vi fortsätter att utsätta oss för samma miljögift i närmiljön kan denna ”dolda” överkänslighet förvärras och börja omfatta allt fler ämnen. Till slut uppstår en situation då minsta gnutta av ett miljögift orsakar ett svårt och omfattande allergisyndrom – man reagerar hejdlöst på allt och inget. Tillståndet i kroppen gör att den ena överkänsligheten leder till den andra. Det är detta tillstånd som har drabbat personerna som är vår tids ”kanariefåglar”.  Vi behöver:

  • Förstå var riskerna finns – och undvika dessa
  • Undvik använding av farliga kemikalier
  • Rensa bort skadliga ämnen i vår närmiljö
  • Rena kroppens vävnader
  • Kräva noga granskning av risker från industritillverkade kemikalier.

Daglig exponeringsrisker för miljögifter

  • Affärer: bekämpningsmedelsrester på kläder, formaldehyd, kemikalier i rengöringsmaterial (använda och sålda)
  • Arbetsaktiviteter: datorer, faxmaskin, kontorsmaterial, kopieringsmaskin, mobiltelefon och annan strålning, parfym och toalettartiklar.
  • Arbetsplats: gaser från byggmaterial, inomhus luftförorening, kontorsmöbler, parfym, rengöringsmedel, städmaterial, strålning, toalettartiklar.
  • Diverse: damm, hår från pälsdjur, kvalster, mögel, pollen och terpener från växter, tobaksrök.
  • Dusch: klor och andra föroreningar i vattnet; kemikalier i tvål, schampo, balsamKläder: kemtvättsrester, tvättmedel, sköljmedel.
  • Måltider: bekämpningsmedel, tillsatsämnenResor: avgaser, marknära ozon.
  • Toalettartiklar: deodorant, hudkräm, hårspray, kosmetika, parfymVatten: främmande kemikalier, förorening, läkemedelsrester.

Avgiftningskapaciteten
Kroppen avgiftar sig helt naturligt varje dag. Det sker utan att vi behöver fundera på det. Men den naturliga reningsprocessen kan ju fungera bra, mindre bra eller rent av dåligt.

Räcker dina avgiftande enzymer och näring för din kropps behov? Kanske är det en näringsbrist kombinerat med en exponeringen för miljögifter som leder till överbelastning av kroppens alla avgiftningsorgan.

Det kräver endast två eller tre avgiftningsåtgärder att vända trenden. Bastubad, renande kosttillskott och 1,5 liter rent vatten om dagen kan åstadkomma en omfattande rening och förnya din hälsa. Detta gäller vid båda stora och små hälsoproblem.

Det är även möjligt att aktivera miljöskyddet med till exempel liponsyra, glutation, glycin, vitaminerna A, C och E och andra antioxidanter. Bäst är att använda ett komplett antioxidanttillskott eller följa ett reningsprogram enligt professionell vägledning. Upptäck hur du kan stödja den naturliga reningsprocessen och aktivera ditt miljöskydd.

Ytterst få reningsmetoder tillämpas inom vården. Visst rekommenderas renande specialkost och motion ibland, men detta är inte normala delar av den traditionella sjukvården. Vill du få hjälp med avgiftning bör du söka professionellt stöd för din avgiftningsprocess hos en näringsterapeut, naturterapeut eller naturläkare, som behärskar avgiftning och funktionsmedicin.

Detta är en summering av de praktiska steg till en miljöfristad som beskrivs i detalj i boken Kanariefåglarna ryter. Nästan varje kapitel slutar med praktiska steg för att ”Aktivera miljöskyddet”. En guldgruva med över 500 vetenskapliga referenser.

Men all information i världen kan inte ersätta professionellt stöd och rådgivning. Ta gärna kontakt om du vill få råd om detta.

 

 

 

Kategorier

Arkiv

Translate »