Livets saga

Forskning om genomen gör det idag möjligt att bättre förstå våra grundförutsättningar och vilket underverk människokroppen är. Kunskap om ”genotypen” öppnar nya möjligheter.

När en person lever ett långt och friskt liv antecknas det på genernas pluskonto. När någon dör av cancer tidigt i livet klandrar vi de dåliga generna. Men om en rökare dör tidigt av lungcancer eller en person dör av alkoholrelaterad levercirros kan det knappast bero på generna. I dessa fall kunde generna ha uttryckt sig annorlunda – om de fått bättre förutsättningar. Enligt dr Jeffrey S. Bland avgörs vår hälsa till 35 procent av våra gener medan hela 65 procent beror på vår kost och miljö.

Villkoren
Oavsett hur gammal du är kan du förändra villkoren för det experiment som är ditt liv och

påverka utgången genom att förändra hur dina gener ”uttrycker” sig. Forskningen är på din sida. Du har möjlighet att delta i den största omvälvningen inom hälso- och sjukvård sedan utvecklingen av konceptet om mikrober, sjukdom, antibiotika och immunisering.

Skolmedicinen fokuserar på att ställa diagnos och har mindre intresse för funktion och prevention. Denna filosofi genomgår nu en radikal omvärdering som resultat av molekylära och genetiska forskningsframgångar. Nu växer en ny åsikt fram, och den handlar om genernas kontroll över cellernas tillverkning av proteiner, enzymer, nukleinsyror och tusentals biokemikalier – de ämnen som genom epigenetiken bestämmer vem vi är.

Livets saga är del av ett kapitel ur boken Kanariefåglarna Ryter – en handbok som hjälper dig forma det egna miljöskyddet och leva ett friskt liv trots miljögifter i din vardag.

Translate »