Om Ingrid Franzon

Ingrid Franzon brinner för att människor med överkänslighet ska få hjälp.

Hon har arbetat inom funktionsmedicin i över 30 år och har en magister examen i klinisk nutrition. Hon är författare till flera hälsoböcker bland andra ”Hjälp! Vad ska jag äta?” och ”Kanariefåglarna ryter”.

På 80-talet arbetade Ingrid ideellt i Zimbabwe. Hela familjen följde med och bodde på en gård där de hade hand om kliniken och gårdens drift.

Det var ca 100 personer som bodde på gården och Ingrid ansvarade för kliniken som var öppen två gånger om dagen. Arbetarna och deras barn var ofta förkylda och drabbades ofta av magsjuka. Ett av barnen fick en svår brännskada som tog lång tid att läka trots omvårdnad. Ingrid misstänkte att näringsbrist var orsaken till många av arbetarnas hälsoproblem och den sena läkningen och började ge killen kvällsmat när såret skulle läggas om. Såret täckte halva underbenet men började sakta att läka.

Ingrid undersökte om det fanns näringsexperter som kunde hålla kurser för kvinnorna på gården. Hon fann ett företag som producerade Mahewu, en näringsrik dryck gjord på durra – en populär ofermenterad version av den inhemska ölen.

En förskola i Sverige sparade ihop pengarna till barnens dryck som blandades varje morgon och gavs till barnen innan de gick de 4 km till skolan. Redan efter 6 månader märktes en förbättring. Barnens snuva, hosta och diarré minskade och gårdens kvällsklinik behövdes inte längre. Denna ’aha’-upplevelse gav Ingrid hennes första riktiga insikt om näringens roll för hälsan och ledde henne in på en ny bana i livet.

Väl hemma från Afrika drabbades Ingrid av CFS/ME – känd då som kroniskt trötthetssyndrom. Hon lyckades bli frisk efter 7 års sjukdom och har sedan dess arbetat som näringsmedicinare inom Funktions Medicin och även forskat i behandling av CFS/ME.

Ingrids fokus är alltid på att hjälpa de som är trötta på överkänslighet att finna fram till en varaktig lösning. Hon omsätter forskning och teorier till praktiska åtgärder som alla kan tillämpa. Hon har varit lärare i läkande kost på Näringsmedicinska skolan.

Ingrids tidigare hemsidor Kanariefågeln och Matrotation är nu del av IngridFranzon.com vars fokus är att övervinna överkänslighet och ta kontroll över den egna miljön och hälsan. Ingrid är aktiv i Facebook gruppen Övervinn Överkänslighet där du är välkommen att delta.

Ingrid har fil mag i klinisk nutrition, är auktoriserad och kvalitetssäkrad av KAM, certifierad näringsmedicinare (NMTF) och certifierad glutenterapeut.

Ingrid Franzon MSc
Hosjöstrand 196
791 47 Falun
Sverige

 

 

 

 

Translate »