Överkänslighet

Var 10:e svensk lider av överkänslighet eller allergi. Överkänslighet kan upplevas diffust men drabbar ofta hårt. Det kan bl.a upplevas som depression, diarré, förstoppning, gaser, huvudvärk, illamående, klåda, rapningar, rinnande ögon, smärta, sura uppstötningar, sömnstörningar och utmattning.

Vi känner till hur allergireaktioner oftast utlöser en snabb reaktion, en astma attack eller anafylaktisk chock. Orsaken till detta kan testas med ett blodprov som mäter IgE immunrespons mot ett ämne.

Överkänslighet är mer omfattande. Man kan behöva kasta en bredare blick för att upptäcka orsaken. Man bör undersöka om saker man gör varje dag bidrar till överkänsligheten. Det kan finnas korsreaktioner mellan flera födoämnen som är besläktade. Det kan vara partiklar från mögel, rengöringsmaterial eller inredning som finns i hemmet, på skolan eller på jobbet. Det kan lika gärna vara vetestärkelsen i en bulle som slinker ner hos en person som tror sig endast vara glutenintolerant. Vi vet nu att tarmen är kopplad till hjärnan och många andra organ genom vagus nerven och tarmens flora och vår mikrobiom har en omfattande påverkan på båda vår fysiska och psykiska hälsa.

Informationen som följer om Matens resa och Funktionsanalyser kan hjälpa dig spåra orsaken till överkänslighet; Egentester kan användas utan att det kostar något; Kurera dig ger grundläggande information om åtgärder för att övervinna överkänslighet; Extern hjälp bidrar med hjälp när hjälp behövs.

Vid överkänslighet reagerar man oftast på många saker – inte bara en. När man utsätts om och om igen för något man är överkänslig för sker det en sensibilisering. Det är först när man utesluter orsaken helt och sedan exponerar sig igen några gånger att man märker den riktiga reaktionen. Man bör undersöka dessa varningstecken som signalerar kroppssystem med nedsatt funktion.

Kroppens rening kan t.ex bli överbelastad efter långtids exponering för kemikalier eller mögel. Läckande tarm kan vara resultat av en exponering för gluten eller kanske antibiotika, kortison, smärtstillande läkemedel eller P-piller. Det kan även vara parasiter som dröjt kvar efter en semesterresa för många år sedan och orsakar problem i tarmen. Det kan ha misstolkats som en svampinfektion. Parasiter orsakar ofta gaser som är orelaterade till maten man äter. Detta behöver undersökas och behandlas.

Det är dags att överkänslighet tas på allvar. Det är mycket man kan göra för att övervinna överkänslighet. Men för att lyckas är det smart att upptäcka varför du blivit överkänslig först.

Matens resa

Från det du stoppar mat i munnen och hela dess resa genom tarmen, utsätts varje tugga för en kraftig bearbetning.

Maten tuggas, det bryts ner av saliv, saltsyra och enzymer som bryter ner kolhydrater, protein och fett. Det utsätts för bakterier, svamp, fibrer som är del av kroppens mikrobiom och en variation av olika pH-halter.

Till slut är maten förbrukad men under resans gång har den förhoppningsvis uppfyllt dina näringsbehov och omvandlats till energi och de verktyg som behövs för att växa, läka och rena din kropp. Livsmedlen innehåller olika näringsämnen. Därför är det viktigt att du stoppar i dig en variation av många näringsrika livsmedel.

Hela processen är även beroende av många enzymer och rätt pH på rätt ställe. Dessa gör det möjligt för tarmens alla organismer att leva i symbios. När systemet saknar en eller annan komponent kan dess funktion komma i olag och leda till sk dysbios då tarmen kommer i olag och bakterier, svamp och parasiter har lättare att få fäste i väggen, slå sig ner och bidra till inflammation. Detta kan ge gaser, sveda eller smärta och tarmen slutar fungera lika bra. Men det kan även gå helt obemärkt. Man är till synes inte sjuk, men inflammationen är igång. Då gäller det att ta kontroll över situationen för att undvika hälsoproblem längre fram.

 

Mikroorganismer hör hemma i kroppen

Människokroppen innehåller ungefär 37 biljoner mänskliga celler men bakterier utgör 20-50 biljoner celler i vår mikrobiom! Deet är mikroorganismerna som utgör vår mikrobiom. Mikrobiomen utgörs av alla de mikrober som lever i och på människokroppen. De används för jäsning, att träna immunsystemet, förhindra tillväxt av skadliga bakterier, reglera pH, producera vissa vitaminer (biotin och K) och även hormoner. Men när förhållanden ändras kan det leda till ohälsa.

Med internationella resor har förekomsten av amöbor och parasiter ökat. En parasitinfektion kännetecknas ofta av gaser som inte är kopplade till måltider. Ibland orsakar de smärta i knäna, utan att orsaken märks av röntgen eller andra tester, men det är kanske inte så konstigt eftersom tarmens lymfa går ner till knäna. Det är smart att bli av med parasiterna först, eftersom antioxidanter och tarmflorabakterier, som krävs för resten av läkningsprocessen, ger en gynnsam miljö för parasiter i tarmen.

De metabola aktiviteterna som utförs av tarmens bakterier påminner om ett organ, vilket fått vissa att likna tarmbakterier till en ”bortglömd” organ. Bakterier utgör merparten av floran i tjocktarmen och upp till 60 % av den torra massan av avföringen. Det är troligt att 99 % av bakterierna kommer från omkring 30 eller 40 arter. Svampar och protozoer är också del av tarmfloran.

Många övervinner överkänslighet genom att testa tarmens funktion och flora, födoämnesöverkänslighet och kemikaliekänslighet. Det finns anledning att helt undvika livsmedel som kan leda till inflammation i tarmen t.ex gluten, mjölk och socker. Under läkningsprocessen kan andra livsmedel roteras för att minimera risken för reaktioner och inflammation. En lämplig kost, viktiga enzymer och probiotika – tarmflorabakterier, återställer sedan en frisk miljö i tarmen.

Funktionsanalyser kan avslöja varför…

Det är viktigt att förstå orsaken till dina reaktioner om du vill bli frisk. När, var och hur började det? Var det efter en flytt eller en utlandsresa? I samband med intag av antibiotika, kortison eller smärtlindrande läkemedel? Om du är kvinna – var det efter du började ta P-piller? Funktionstester och egentester kan hjälpa dig på spåret.

Man rekommenderas ofta undvika laktos eller gluten men boven kan lika gärna vara många livsmedel tillsammans. Det är bäst att testa. Det finns flera funktionstester som avslöjar orsaken till överkänslighet. De främsta är bl.a avföringsprov för utvärdering av tarmens funktion och/eller mikrober i tarmen, ett salivprov för att undersöka en dålig andedräkt/SIBO, eller blodprov som visar immunresponsen på ett helt panel av livsmedel. Följ länkarna för att läsa mer och ta kontakt om du behöver mer information.

Zonulin reglerar tarmhinnans genomsläpplighet. Det går att mäta. En mätning av zonulin kan avslöja om tarmen släpper lite för stora matpartiklar in i blodsystemet. Detta kan leda till en överkänslighetsreaktion som även förknippas med tarmsjukdomar som IBS, Crohns och celiaki. Även om inte man har dessa sjukdomar kan man ha icke-celiaki sädesslags överkänslighet – NCGS. Det är viktigt att ta överkänslighet på allvar. Vänta inte tills sjukdom kan diagnostiseras. Höga levervärden är tecken på att kroppen har svårt att hantera vardagens toxiska belastning. Funktionstester kan indikera varför.

En näringsmedicinare eller läkare som är utbildad i funktionsmedicin kan hjälpa dig kombinera just de tester som du behöver ta för att komma överkänsligheten på spåret. Ta gärna kontakt om du behöver hjälp med detta.

Om det är snålt i kassan och du behöver välja mellan tester kan en parasitologitest som mäter bakterier, svamp, parasiter och probiotiska tarmbakterier vara första steget. Egentester kan hjälpa dig testa vilka födoämen som bör undvikas eller roteras medan du följer tarmkuren nedan. Men i det långa loppet är det många gånger billigare att få professionellt stöd än att experimentera själv.

Egentester

En dagbok är ett viktigt verktyg vid alla former av testning för allergi. Här antecknar du det du äter, hur du mår, de läkemedel eller kosttillskott du tar och till och med vad du gör. Det verkar omständigt i början men det är till stor hjälp när du senare är osäker på vad som orsakat dina symtom. Du kan då jämföra med tidigare reaktioner. Detta är första steget att ta för att spåra dofter i din vardag.

Pulstest

Pulstest är ett relativt enkelt allergitest som man kan utföra hemma. Den amerikanske professorn och läkaren Arthur Coca utarbetade ett enkelt sätt att testa sig för födoämnes reaktioner via pulsen. Hos friska människor ändrar sig inte pulsen av det man äter, av vanlig fysisk aktivitet eller av vardaglig emotionell påverkan. En avvikelse från din normala puls, utom under fysisk ansträngning, är tecken på en avvikande infektion eller reaktion. Allt som krävs är en klocka med sekundvisare och anteckningsblock. Läs mer om hur det går till.

Eliminationstest

Eliminationstest. Denna form av testning påverkar ditt dagliga liv mest. Det är lättare och säkrare att upptäcka överkänslighet med blodprov. Under eliminationstestets två veckor håller du dig till en strikt diet utan någon som helst avvikelse. Efteråt börjar du inkludera nya födoämnen ett i taget. När ett födoämne orsakar en reaktion ska det återigen uteslutas helt i en eller två månader då det kan testas på nytt. Läs mer om hur det går till.

Kurera dig

För att en behandling ska fungera behöver man veta orsaken till problemet. Sedan finns det 4 viktiga steg för en effektiv behandling. Dessa steg kan tas samtidigt och gäller under läkningsperioden som kan vara några månader. Efteråt kommer du kunna testa om för att upptäcka på nytt vad din kropp mår bäst av.

Ta bort orsaken till ditt hälsoproblem. Uteslut mat som du reagerar på, läka infektionen eller avgifta kemikalierna eller toxinerna.
Ersätt eller återställ enzymerna som krävs för att bryta ner och absorbera de näringsämnen från din kost som krävs för en god hälsa.
Ladda tarmen med prebiotiska levande yoghurt, fermenterade grönsaker och probiotiska tarmflorabakterier.
Reparera slemhinnorna i hela din tarm, hjärna och kropp som gör det möjligt att läka naturligt.

Det är nu som parasitologitest och födoämnestest är värdefulla. De följande livsstilsåtgärder är viktiga komplement. Börja med den första och fortsätt steg för steg i den takt du orkar lägga till. Räkna med att det kan ta 4-8 veckor att återställa tarmslemhinnans genomsläpplighet.

 1. Daglig avföring är viktig för en god hälsa. Det är viktigt att undvika förstoppning.
 2. Ät mat som du tål enligt dina tester och välj alltid ekologiskt odlad mat. Leta fram recept från Naturligt fritt eller Matrotation.
  Vid IgG reaktioner kan Matrotations metod kan snabbt lindra reaktionerna. Och du kan skapa en egen lista över de livsmedel du undviker för dina vänner eller när du äter ute.
 3. Matsmältning och absorption av näring kräver enzymer och saltsyra. Maten bör tuggas väl och blandas med saliv som första steg.
 4. Blanda gärna en matsked pressad citron, äppelcidervinäger eller örten älggräs i ett glas vatten som du dricker efter du har tagit dina första tuggor för att stimulera den egna enzymproduktionen. Växtbaserade enzymer och saltsyra (HCl)kan behövas.
 5. Inta bifidobakterien laktis – ibland kallad infantis dagligen som finns i modersmjölk och är viktigt för tarmens funktion. 
 6. Drick en mugg hemgjord buljong dagligen. Buljong kan vara basen i en soppa. Den är rik på collagen och andra läkande aminosyror och prio 1 för att kurera den ”läckande” tarmen. Alternativt kan man ta kollagenpulver som finns att köpa. Det blandas i varma drycker, sås eller soppa. Inta gärna 1-2 matskedar collagen två gånger per dag.

Följande kan påbörjas när toleransen har ökat

 • Probiotiska livsmedel och yoghurt. Gärna hemgjord.
 • Fermenterade grönsaker som surkål och kimchi är prebiotika och bidrar till rätt pH i tarmen för probiotikan att utöka sig men kan vara svåra att tolerera i början.
 • Fiberrika grönsaker och bär som blåbär behövs för en sund tarmrörelse.
 • Färgrika grönsaker och frukt är viktiga källor för resveratrol, flavonoider, bioflavonoider och antioxidanter. Ät gärna 15 små färgrika portioner varje dag.
 • Omega-3 fettsyror, tex chia frön, eller från djur som betar eller vilt fångad lax från Island där laxfisket är hållbart.
 • Rör kroppen dagligen för att stimulera lymfans rörelse genom att spela, gå, springa eller träna. Utöka detta till minst 30-45 minuter varannan dag.
 • Bada bastu eller prova en kaffelavemang som kan öka reningen i kroppen. Detta är värt att testa men inget för barn. Det är en hard core parasitkur för den som vågar.

Först när grundorsaken till överkänsligheten är borta kan du börja bli av med överkänslighet på riktigt.  Även om du är deprimerad kan orsaken till din depression lika gärna finnas i luften du andas som i din mat. Genom att undvika exponering kan läkningsprocessen påskyndas och besvären successivt minska.

Extern hjälp

Ovanstående tips ger dig ett grundläggande program som du kan börja med. Men det krävs ibland kraftigare åtgärder för att bli helt besvärsfri. Människans mikrobiom består av bakterier, virus och svamp som lever i symbios. Men detta kan ibland rubbas av vår livsstil. Det finns kosttillskott, probiotika och även jordbakterier som kan bli mycket värdefulla för din återhämtning men frågan är alltid hur de passar in och när. Det är här som du kan behöva professionell funktionsmedicinsk eller näringsmedicinsk rådgivning.

Alla föreslagna åtgärder är del av en omfattande process. Har du behov av att kombinera flera åtgärder och få professionellt stöd kan du ta kontakt för vägledning med detta.

Annonser

Kategorier

Arkiv

Translate »