Matrotation

Miljön i tarmen och de miljontals mikrober i mikrobiomen och viromen har en påverkan på din hälsa. Kosten påverkar denna miljö och är avgörande för hälsan. Ett livsmedelsprov ringar in grupper av livsmedel som du kan behöva undvika. Linnés kartläggning av floran gäller även vår mat. Alla livsmedel tillhör familjer och när man reagerar på ett livsmedel kan man eventuellt utveckla överkänslighet mot de övriga livsmedel i samma ”matfamilj”. Detta är grunden för Matrotation.

Kom igång, lär dig om Matfamiljer för att minimera din överkänslighet. Upptäck så småningom vad du gör när det är dags att utöka kosten igen.

Rotation har använts sen 1950-talet för att undvika överkänslighets reaktioner. Matrotation sätter detta i system och är lätt att genomföra. Det tar cirka fyra dagar för en reaktion att lämna kroppen. Genom att undvika äta samma födoämne oftare än var fjärde dag minskar risken för en reaktion. Många överkänsliga kan äta reaktionsfritt om de undviker äta samma mat oftare.

Alla matrotationsrecept och livsmedel är uppdelade i fyra dagar. När du äter dag för dag enligt Matrotations gröna, gula, blå eller röda dagar och recept undviker du äta samma livsmedel mer än var fjärde dag.

Som en användare beskriver det, ”Matrotation gör att man ”tvättar smaklökarna!”  Hon trodde det skulle bli svårt att genomföra men fann att Matrotation var i verkligheten enkel att fullfölja.

Alla livsmedel är indelade i fyra dagar och recepten planerade så du kan komma igång dag för dag genom att följa recepten enligt dagens färgskala.

Kom igång

Matrotation hjälper dig upptäcka nya livsmedel och rätter, utökar dina näringskällor och kan motverka överkänslighet. Matrotation kan förändra läget…

För att lyckas med detta har alla livsmedel indelats i 4 dagar enligt Linnés matfamiljer och det finns recept som är anpassade för detta. Du kommer snabbt kunna skapa dina egna menyer och recept men kom igång med de 200 recept som redan finns.


4-dagars livsmedelslista

Ladda ner 4-dagars livsmedelslistan, uppdelad, färgkodad och redo att använda. Den finns

Stryk över de livsmedel som du vill eller bör undvika. Häng listan på kylskåpsdörren och använd de övriga livsmedlen som ersättning i recept som innehåller det du inte tål.

Matrotationsrecept

Listan över Matrotationsrecept för 4 färdkodade dagar ger en översikt över recepten dag för dag. Detta är en start och du kommer snabbt kunna skapa egna recept. Börja med Grön dag 1, sen Gul dag 2, Blå dag 3 och Röd dag 4 för att undvika äta samma livsmedel mer än var fjärde dag. Du äter naturligt av en bred variation av livsmedel  och näringsämnen. Klicka på bilden för att ladda ner och klicka här för recepten.

Tom menyplan

160101_Tom_menymall320

En tom menyplan är grunden för att skapa din egen 4-dagars meny. Skriv in recepten som du vill testa. Komplettera gärna med grönsaker, rotfrukter, ris, frukt mm för grön, gul, blå eller röd dag från Livsmedelslistan.

Nu kan du gå till Recept, välj Grön dag 1 och komma igång! Det finns även en Matrotationslista vid Histamin intolerans.

Matfamiljer

Inom varje matfamilj finns unika likheter. Följer du Matrotations färgkodade recept är jobbet redan gjort men om du vill byta födoämnen från en dag till en annan är kunskapen om matfamiljer viktig. Man kan variera eller skräddarsy rotationslistan – men inte helt enligt eget tycke. Man bör förstå samhörigheten mellan dessa födoämnen om man ska byta mellan listorna utan att till slut utplåna grundtanken bakom rotation, vilken är att lämna fyra dagar mellan intaget av ett visst födoämne och två dagar mellan intaget av dess familjemedlemmar.

Livsmedel från Grön dag 1 och Blå dag 3 kan bytas med varandra.
Livsmedel från Gul dag 2 och Röd dag 4 kan bytas med varandra.

Om du har gjort en födoämnestest kan du använda denna kunskap för att utöka det du tål att äta.

När du vet att du är överkänslig mot ett födoämne, t ex morötter, kan du vara överkänslig mot övriga livsmedel i samma matfamilj. Du letar då upp morötter i den alfabetiska livsmedelslistan – ser att det har nummer 14 och letar upp 14 i matfamiljslistan. Där ser du att anis, dill, fänkål, gotu kola, koriander, kummin, körvel, libbsticka, palsternacka, persilja och selleri också ingår i morotsfamiljen. Om du är överkänslig för någon av livsmedlen i matfamilj 14 – morotsfamiljen, kan dessa undvikas några veckor.

Om du tycker att den 4-dagars livsmedelslistan ger dig för lite att äta den ena dagen kan du via matfamiljslistan se om du kan komplettera med andra födoämnen. Matfamiljslistan kan även hjälpa dig att utöka din kost när du börjar bli frisk och tål mer mat. Du kanske tål potatis trots att du inte tålt den förut och vill se om det betyder att du tål dess övriga familjemedlemmar. Använd livsmedelslistan, leta då upp potatis, testa och rotera in resten av potatisfamiljen.

Men kom ihåg att:
Livsmedel från Grön dag 1 och Blå dag 3 kan bytas med varandra.
Livsmedel från Gul dag 2 och Röd dag 4 kan bytas med varandra.

Ta kontakt om du behöver hjälp att anpassa din kost till Matrotation.

När det är dags att utöka kosten

Överkänsligheten kan minska redan när du börjar rotera det du äter över fyra dagar. Men det tar sannolikt inte bort orsaken till överkänsligheten även om det minskar på symtomen. Det är även viktigt att ta reda på och behandla orsaken och bli helt fri från överkänslighet innan man utökar maten. 

Det kan ta ett tag att bliv av med mikrober och fylla på med tarmflorabakterier. Om du tidigare varit mycket överkänslig är det värt att göra en ny funktionstest av tarmens parasitologi först.  Sen är det dags att testa de födoämnen som du tidigare inte tålt.

Nu kan du försiktigt rotera in de födoämnen som du undvikit enligt den 4-dagars livsmedelslistan. Detta bör ske försiktigt genom att äta en matsked första gången du tester om du tål det. Fyra dagar senare testar du att äta en halv deciliter. Fyra dagar senare kan du äta en normal portion. Om inte du reagerar nu går det bra att rotera in detta livsmedel i kosten. Du kan även snabbtesta dig själv med pulstest. Det kan dock vara klokt att vara särskilt noga med rotationen av de matfamiljer som du varit överkänslig mot.
Kolla hur det kan gå till…

Det är alltid en fördel att äta en varierad kost. Varje livsmedel innehåller specifika näringsämnen som är viktiga för hälsan. Ät gärna små portioner från 10 till 15 olika frukter och grönsaker om dagen för att boosta hälsan med bioflavonoider, karetonoider, isofclavoner och mer.

 

 

 

Kategorier

Arkiv

Translate »