Oxalat är känd som en av orsaken till njursten och gikt. Här tittar vi även på forskning som tyder på att oxalat orsakar tarmdysbios och mycket mer.

Kollar man den globala förekomsten av njursten ser man att den ökar oavsett kön, ras och ålder – men orsakerna är oklara. Bildandet av njursten påverkas delvis av genetiska faktorer men eftersom förändringar i genpoolen sker långsamt är det osannolikt att det finns en genetisk drivkraft bakom dessa trender. Denna globala studie drar slutsatsen att det är kosten och klimatet som har störst inverkan på förekomsten av njursten.

Oxalat är toxiska ämnen som vi delvis producerar men även tillför kroppen genom kosten. De finns rikligt bland annat i spenat, mangold, mandlar, nötter, rödbetor, men även kakao, karob, gurkmeja, jordgubbar och sädesslag. En kost av livsmedel med höga halter av oxalat kan bland annat ha en frätande effekt på slemhinnorna och därmed tarmen. Förutom njursten och gikt kan det orsaka en rad andra problem som hyperoxaluri, njursvikt och även hjärtkärlsjukdom.  

Citron och citrat gör att oxalat håller sig vattenlöslig men i en annan miljö bildas små kristaller som kan göra ont. Oxalat kan även bindas till kalcium i matflödet och brytas ned av enzymer från tarmens bakterier för att föras ut ur kroppen i avföringen. Men antibiotika, kortison, p-piller, glyfosat förändrar miljön i tarmen och tär på de bakteriella resurserna. När det är brist på tarmbakterier fungerar inte nedbrytningen av oxalat som då lagras istället var som helst i kroppen tex gamla skador, ögonen, ledarna. De kan bland annat bidra till depression, huvudvärk, klåda, smärta och yrsel. Kanske inte så konstigt att dessa små kristaller även skadar tarmen. Eftersom oxalater binder till kalcium har det även misstänkts att höga oxalathalter bidrar till benskörhet.

Nya studier visar att det finns en koppling mellan oxalater i tarmen och njurarna Det viktigaste enzymet för nedbrytning av oxalater är oxalatoxidas (OXC) tillsammans med dekarboxylas (FCR). Generna som kodar för dessa enzymer finns rikligt bland bakterierna i tarmens mikrobiom enligt analys av 660 personerOxalatnedbrytande bakteriearter (OMBS) i den mänskliga tarmen spelar en huvudroll när det gäller att minska oxalatnivåer i kroppen eftersom vi människor inte har enzymer för att bryta ner oxalat eller assimilera det i urinvägarna. Men nedbrytnings funktionen är inte begränsad till bakterien Oxalobacter formigenes som man tidigare trott utan funktionen finns även i humana tarmbakterier som Bifidobacterium, Enterococcus faecalis, Eubacterium lentum, Escherichi coli, Lactobacillus och Providencia rettgeri.

Det är viktigt att minska oxalater i kosten för att minimera hälsoriskerna och symtomen. Man bör dock sänka nivån successivt för när oxalatnivån i blodet sjunker triggas utsläpp av oxalater ur vävnaderna. Detta kan leda till intensivt frätande eller smärta från de små oxalatkristallerna i omlopp. candidasvampen ökar för att skydda vävnaderna – är det då smart att aggressivt bli av med candida? Detta är inte samma som avgiftningssymtomen från en snabb fas 1 och nedsatt fas 2 lever avgiftning.

Det är bäst att successivt minska intaget av oxalatrika livsmedel i kosten och sedan läka skadorna som oxalat bidragit till i slemhinnorna. Gärna i samband med en kost som är rik på bifodobakterier och kalciumcitrat eller en kalcium-magnesium kombinationstillskott. Enzymstegen är även beroende av tillgång till vitaminerna B1 och B6 för att bryta ned cirkulerande oxalat.

Njursten verkar vara mindre vanligt i Sverige jämfört med andra länder. Det märks dock en ökning av inflammation som kan relateras till oxalat. Har vi svenskar mindre problem med njursten än resten av världen eftersom vi äter surmjölksprodukter och ost? De är ju både kalciumrika  och probiotikarika. Men typiska symtom för oxalater har ökat och man kan undra om detta är pga kraftig viktnedgång eller att vi byter ut mjölk mot oxalatrika grönsaks-smoothies och sallader? Dessa funderingar bör undersökas noga. 

Nyttiga länkar

  • Ta kontakt om du vill veta mer om en lågoxalat kost.
  • Facebook gruppen Try Low Oxalate En grupp som testar hur man sänker oxalat enbart genom kosten.
  • The low oxalate kitchen  Vincent Cilento drabbades av njursten och saknade information. Han är kock och har en blog, podcast och recept. Han stimulerar till bättre information och intervjuar forskare, vårdare och andra kockar om oxalat och njursten.
  • Matrotation En metod som fördelar alla livsmedel på 4 dagar. Genom att följa dag för dag och recept för recept kan man variera det man äter och minska intag av samma mat dag efter dag.
  • Appen Food Sense En app som hjälper till att avslöja vilka livsmedel orsakar olika problem. Innehåller även en bra resurslista.

Ingrid Lund Franzon
Kanariefågeln
 

 

Translate »