För två år sedan tog jag ett medvetet beslut om att dagligen äta mat som matar min bakterieflora med mat som stöder min mikrobiom. Efter flera stora operationer pga ben- och armbrott var det dags att ge mikrobiomen lite medvetet stöd. Jag började äta mer surkål, en yoghurtdressing eller hemgjord buljong och rikligt med fibrer i form av grönsaker.
Huvudsyftet var att äta mat som var rik på goda mikroorganismer. Fibrer var enkelt men goda organismer ville jag helst ’äta’ i form av mat och undvika piller och pulver.
Jag skaffade receptböcker om fermentering och ost, gick med i en fermenteringskurs, deltog i en grupp med fokus på flora. Jag sög åt mig senaste informationen om prebiotika – byggstenarna som gör att mikroberna frodas, och probiotika – de goda bakterierna som blivit mer forskade och omtalade.
Steg för steg började jag få i mig mjölkfri kefir, yoghurt, kombucha och fermenterade grönsaker. Men jag saknade ostsmaken. Som laktos- och kaseinintolerant skippar jag ’vanlig’ ost. Lite lagrad får- eller getost kan gå bra ibland vid överkänslighet för mejeriprodukter men ett vardagsalternativ var efterlängtad. Jag siktade på att skapa en god ost med njutbar ostsmak. Efter två års experiment är min ostsmak tillfredsställd och jag är redo att dela med mig.
Häng med på zoom: en kreativ matflora introduktion till mjölkfria ostar med riktig ostsmak.

Ingrid Franzon
Kanariefågeln

 

 

 

 

 

Translate »