Mitt Facebook konto kapades 21-01-14. Jag förberedde mig för ett Zoom live möte när jag fick ett sms från en person jag känner väl. Vi kommunicerar oftast via sms. Han bad om mitt mobilnummer. Jag svarade – det har du – det är samma som du messar från. Han svarade att han inte hade det tillgängligt just nu. I detta något stressade ögonblick skrev jag numret och att ”jag är upptagen nu – vi kan höras imorgon”.
Jag skulle ringt istället!

Mötestiden närmade sig. Jag ville kolla Zoom länken åt en deltagare och jag försökte öppna inbjudan till Zoom-mötet. Det gick inte. Jag försökte öppna min Facebook sida. Det gick inte. Då misstänkte jag messet och att sidan var kapad. Jag kontaktade min co-administrator i Övervinn Överkänslighet gruppen. Jag försökte hitta lösningar på FB – men jag kom bara till kaparens val av språk vilket var turkiska. Jag lyckades se att hen var från Mölndal och skickade info till min kollega som anmälde det till FB. Efter kapningen existerade jag inte på Facebook. Jag fick helt enkelt starta Zoom-mötet och lämna hackaren till senare.

Även om inte jag lyckats återuppta min ursprungliga Facebook ID än – hoppas jag att du kan dra nytta av dessa länkar. Om din email adress och mobilnummer är kapade kan de användas i två-stegs autentisering. Byt lösenord för din email adress omedelbart. Byt även lösenord för hemsidor och bank där samma email adress är användarnamn. Följ rekommendationerna

För att undvika bli kapad:

1: Se till att du länkar fler aktuella e-mail-adresser till din sida/grupp!
2: Koppla 4-5 vänner till din sida/grupp som kan återkoppla dig om du blir utelåst.
3: Se till att ha fler administratorer i din grupp – i synnerhet om den är officiell.
4: Använd alltid 2-stegs auktorisering
5: Använd aldrig din Facebook inloggning för att ta dig in på andra sajter!

Länkar som kan hjälpa dig få din sida tillbaka:

  1. Hur rapporterar jag ett Facebook-konto eller en sida som imiterar mig eller någon annan?
  2. Jag kan inte återställa mitt Facebook-lösenord eftersom jag inte kan komma åt det e-post- eller mobilnummer som är registrerat i mitt konto.
  3. Förvärvade och falska konton
  4. Så kontaktar du Facebook Support.

Det finns nu ingen risk att kontakta mig per telefon, mail, hemsidan eller Facebook. Allt är säkrad och inloggningar bytt. Men eftersom jag inte hade möjlighet att agera på Facebook tills jag hade skapat ett nytt konto gjorde jag det och kunde släppas in. Men alla vänner, sparad information, det jag skrivit är borta – än så länge. Jag kom till slut in på det hackade kontot och ändrade min bild, språket och lite mer. Hackaren anmälde mig till Facebook och nu är jag även utestängd från det nya kontot.

Jag är tacksam till alla som hjälpt och hjälper mig lösa detta!

Ingrid Lund Franzon
Kanariefågeln

Hemsidan www.IngridFranzon.com
Direktkontakt via mail
Ny Facebook sida
Övervinn Överkänslighet

Translate »