Huden behöver omvårdnad inför sommarens solstråler. Dofterna från hudvårdsbutiker är frestande. De lockar så här på våren när man vill piffa upp sig och känna sig fräsch. Problemet är den att det finns ytterst få hudvårdsprodukter utan skadliga kemikalier. Apoteket försöker hänga med på vågen av naturlig hud- och hälsovård – men när man läser ingrdensierna förstår man en av två saker – antingen vet de inte vad ordet naturlig betyder eller så är de ute efter att lura sina konsumenter.

Ftalater är mjukgörande ämnen i PVC och nagellack men används även för sina mjukgörande egenskaper i hudkräm och kosmetika. Av alla kemikalier som finns i hudvårdsprodukter och kosmetika är ftalater bland de farligaste. Är du nyfiken kan du kolla ftalatinnehållet hos vanliga hudvårdsprodukter här. Ftalater skadar fortplantningen hos djur och senare forskning visar att ftalater är bland de vanligaste kemikalier som barn bär på idag. En svensk/engelsk ananlys visar att alla parfymer innehåller ftalater. Hudvårdsprodukter som använder eteriska oljor istället för parfym är att rekommendera istället. Det finns många företag som tillverkar denna typ av hudvårdsprodukt – till exempel Logona, Santé (men inte Fleur de Santé), Weleda, Urtekram, Annmarie Börlind, Rosenserien och Dr Hautschka som oftast finns i hälsofackhandeln.Vill du kolla om din kosmetika är säker kan du kolla på Skin deep eller CosmeticsCop.

Ett annat ämne som man vill undvika är parabener – konserveringsmedel som har kopplats till bröstcancer. En onödig ingrediens när man vet att det finns många andra naturliga konserveringsämnen som grapefruktkärnextrakt, E-vitamin, rosmarin, A-vitamin medmera.

Problemet uppstår när man som doftallergiker försöker undvika skadliga kemikalier, men har svårt att hitta sköna samt doftfria hudvårdsprodukter utan parabener, ftalater och nitrosaminföregångarna och cancerframkallande DEA, MEA och TEA. Då blir man glad när man äntligen finner en naturprodukt utan doft!

Translate »