Det finns flera växter med naturliga bakterie- och virushämmande egenskaper. Tre av de mest välkända är echinaceafläder och propolis. Mindre kända ämnen är laurinsyra som finns i bröstmjölk, getmjölk och kokosfett, samt lysin, en aminosyra som finns i kött, ägg och protein. Båda har visat sig vara effektiva mot virus. Sedan har vi förstås allicin, ett av vitlökens huvudämnen. Detta är det mest spännande naturliga ämnet eftersom det är effektivt mot både svamp, virus och mördarbakterien MRSA.

Fytokemikalier har använts som läkemedel i årtusenden. Om du hade fått feber på Hippokrates tid kunde du ha ordinerats blad från videträdet istället för den syntetiska kopian magnecyl. Och här i Skandinavien hade man bl.a. använt örten älggräs som också är rik på salicylsyra. Antioxidanter och fytokemikalier är de ämnen som stärker vårt naturliga försvar och de finns rikligt i många frukter och grönsaker. Antioxidanter består av molekyler som kan minska eller bromsa kedjereaktioner som skadar cellen. De viktigaste antioxidanta vitaminerna och mineralerna är vitamin A, D och E och mineralet zink som stärker immunförsvaret helt naturligt.

Linus Pauling fick Nobelpriset för sin forskning om C-vitamin – den ultimala antivirusbehandlingen eftersom virus inte trivs tillsammans med C-vitamin. Det kan vara därför som vi känner en längtan efter att äta grönsaker, frukt och bär som är naturligt rika på C-vitamin när vi får en infektion. Det är sannolikt också därför som C-vitamintillskott är så populära vintertid.

Naturliga ämnen går inte att patentera

I mitten av 1900-talet upptäcktes penicillinet som räddat många liv. Sökandet fortsatte bland många välkända läkeväxter efter fler ämnen som kunde isoleras. Läkarkåren lärde sig att de syntetiska läkemedlen var effektivast och man började se ner på de gamla läkeväxterna och deras naturliga ämnen. Det var först när man upptäckt att bakterier blivit resistenta mot antibiotika som värdet hos de naturliga ämnena upptäcktes igen. Dessutom hade många tröttnat på biverkningarna från det syntetiska och mot slutet av 1900-talet sökte sig alltfler till naturliga läkemedel som fortsätter att fungera som vanligt.

Antibiotika dödar bakterier men påverkar inte virus. Antivirala medel påverkar visserligen virus, men dödar dem inte utan saktar bara ner virusets aktivitet och låter det leva vidare i kroppens celler. Viruset ”sprutar” in ett genetiskt ämne i cellerna och tvingar dem att producera miljontals virus som till slut invaderar andra av kroppens celler.

Antivirala läkemedel är inte effektiva när det gäller att förhindra virusinfektion. Det finns redan tecken på att den vanliga flunsan inte stoppas av Tamiflu, det mest välkända läkemedlet som har flera obehagliga biverkningar, t.ex. hudreaktioner, allergier, självmordstankar, förvirring och hallucinationer.

Förutsättningar för hälsa

Har du funderat över varför en del människor alltid blir sjuka medan andra förblir friska? Ett starkt immunförsvar är den viktigaste förutsättningen för hälsa. Omkring 70 % av immunsystemet finns i tarmen och vår förmåga att hantera infektioner, inklusive svininfluensan, påverkas av det vi stoppar i munnen. En hälsosam livsstil med hälsosam kost kan göra mycket för att bibehålla hälsan och stärka immunförsvaret. Kolla in mina dagliga hälsotips!

Translate »