För ett år sedan upptäckte jag att jag hade insulin resistens. Gentester bekräftade att jag har ett genetiskt anlag för diabetes – något som jag aldrig föreställt mig om mig själv. Jag har ju hört talas om ketogenakosten som är baserad på LCHF kosten som är låg på kolhydrater och rik på fett. Jag har också märkt kliniskt hur denna kost inte passar alla trots rapporterna. Foskning visar att en medelhavskost, paleo/stenålderskost och LCHF fungerar bra mot diabetes och insulin resistens. Men inte för mig trots att jag åt mycket mindre än min man som är lång och smal och jag förblev det min mor kallade för ”välsvarvad”!

Forskning visar att om man håller blodsockret lågt i över 30 dagar så får kroppen en chans att ställa om sig. Under våren 2018 sökte jag djupare information om detta online och kom över ett program som heter The Sweet Spot Solution som jag beslöt mig för att testa.

The Sweet Spot Solution har sina rötter i Funktionsmedicin och har utvecklats av Dr Ritamarie Loscalzo, Austin, Texas, USA. Med hjälp av en välutbildad team, online coaching, ett gediget kursmaterial och receptsamling leddes deltagarna genom tre perioder av introduktion, utforskning och omställning. Målet för alla var att övervinna antingen diabetes eller insulin resistens. För vissa var målet även att gå ner i vikt och för alla att undvika extra vikt kring midjan.

Det fanns flera grundprinciper. Att lägga sig tidigt, Att dricka tillräckligt genom hela dagen. Att undvika mellanmål. Att motionera regelbundet och göra 3-5 minuter intensiv träning var eller varannan timme för att öka leptin och förbränning. Att göra avslappningsövningar inför varje måltid och innan man lägger sig. OCH undvika mat som ökar blodsockret enligt egna blodprov.

Under första perioden utforskade man hur det egna blodsockret påverkades av det man åt. Man testade blodet före maten, efter maten och sedan 30, 60 och 90 minuter senare. Man eftersträvade att hålla blodsockret under 6,7 och satsade att först undvika de födoämnen som orsakade detta. Sedan undersökte man i vilka kombinationer det gick att äta dessa utan att blodsockret ökade. Till exempl kunde man kanske äta lite jordgubbar om man först åt en stor sallad eller en avocado. Men alla hade egna erfarenheter att testa fram.

Under andra perioden deltog alla i en metabolisk reset av blodsocker och insulin genom att hålla blodsockret under 6,1 i 30 dagar. Under denna period fick man inte introducera några ”nya” födoämnen.

Under tredje och sista perioden introducerade man åter de födoämnen som man undvikit en och en dag för dag. Och nu kunde man se hur blodsockret höll sig lågt och att toleransen ökat markant.

För min egen del aktiverades massor av hälsoproblem som jag haft tidigare så vägledningen från terapeuterna online var guld värt. De som ville kunde kosta på sig extra stöd. Vi andra satsade på de egna kunskaperna under ledningen av Ritamarie Loscalzo och andra terapeuter och deltagare via Facebook. Själv fick jag tillbaka histaminintolerans som jag glömt och jag begränsades att äta sallader, broccoli, sparris, gurka, kålarter och zucchini i över 30 dagar!

Av den anledning har jag utvecklat många nya idéer recept med zucchini och lägger till dem bland recepten Naturligt Fritt med taggen vegan eller vegetarisk. Jag som ätit stenålderskost i nästan 30 år har äntligen upptäckt att min kropp mår bäst av en vegankost. Jag har dessutom gått ner över 10 kilo under våren och totalt 20 kilo sen jag först fick reda på att jag var insulinresistent.

Jag kan varmt rekommendera The Sweet Spot Solution (som körs varje vår) för den som inte lyckats med LCHF och är redo att testa något nytt! Jag har inga finansiella fördelar av att rekommendera detta… men som man säger på engelska – ”What goes around comes around”.

Translate »