För ett år sedan upptäckte jag att jag hade insulin resistens. Gentester bekräftade att jag har ett genetiskt anlag för diabetes – något som jag aldrig föreställt mig om mig själv. Jag har ju hört talas om ketogenakosten som oftast är baserad på LCHF kosten som är låg på kolhydrater och rik på fett. Jag har också märkt kliniskt hur en fettrik kost inte passar alla trots rapporterna. Ii synnerhet kvinnor. Foskning visar att en medelhavskost, paleo/stenålderskost och LCHF fungerar bra mot diabetes och insulin resistens. Men inte för mig trots att jag åt mycket mindre än min man som är lång och smal. Jag förblev det min mor kallade för ”välsvarvad”!

Forskning visar att om man håller blodsockret lågt i över 30 dagar så får kroppen en chans att ställa om sig. Under våren 2018 sökte jag djupare information om detta online och kom över ett program som kallas The Sweet Spot Solution som jag beslöt mig för att testa.

The Sweet Spot Solution har sina rötter i Funktionsmedicin och har utvecklats av Dr Ritamarie Loscalzo från Austin, Texas. Med hjälp av en välutbildad team och online stöd, ett gediget kursmaterial och receptsamling leddes deltagarna genom tre perioder av utforskning, omställning och övergång. Målet för alla var att övervinna antingen diabetes eller insulin resistens. För vissa var målet även att gå ner i vikt och för alla att undvika extra vikt kring midjan.

Det fanns flera grundprinciper. Att lägga sig tidigt, Att dricka tillräckligt genom hela dagen. Att undvika mellanmål. Att motionera regelbundet och göra 3-5 minuter intensiv träning var eller varannan timme för att öka leptin och förbränning. Att göra avslappningsövningar inför varje måltid och innan man lägger sig. Och att undvika mat som ökar blodsockret enligt egna blodprov.

Under fas 1 utforskades hur det egna blodsockret påverkades av det man åt. Man testade blodet före maten, efter maten och sedan 30, 60 och 90 minuter senare. Man eftersträvade att hålla blodsockret under 6,7 och satsade att först undvika de födoämnen som orsakade detta. Sedan undersökte man i vilka kombinationer det gick att äta dessa födoämnen utan att blodsockret ökade. Till exempel kunde man kanske äta en jordgubbe om man först åt en stor sallad eller en avocado. Men resultaten var högst personliga och testades fram genom att blodsocker tester före och flera gånger efter man åt..

Under fas 2 omställning innebar en återställning av blodsocker- och insulinkontroll genom att hålla blodsockret under 6,1 i 30 dagar. Under denna period fick man inte introducera ”nya” o-testade födoämnen.

Under fas 3 övergången från omställningens strikta kost till att testa och eventuellt introducera födoämnen som man undvikit under omställningen. Detta skedde ett födoämne i taget och dag för dag. Och nu kunde man se hur blodsockret höll sig lågt och att toleransen ökat markant.

Programmet är till för att undersöka hur du hanterar blodsocker och insulin i vardagen och fungerar mycket bra.

När man går in i en strikt kosthållning kan det påverka hur du mår. Vissa människor med överkänslighet sen tidigare bör tänka på detta och begränsa mat som har tidigare orsakat överkänslighet eller rotera intaget enligt Matrotation. Man behöver endast rotera de aktuella födoämnen. Listan finns även på norska och på engelska.

Din tidigare överkänslighet kan även vara aktuell nu. Om du haft histaminintolerans undvik histaminrik mat. Om du har en tendens att lagra oxalater undviker du livsmedel med hög halt av oxalater. Om du har problem med salicylsyra undviker du mat med hög halt av salicylsyra. Appen Food Sense kan hjälpa dig på traven.

Kalcium används i kroppen för att binda oxalater. Under the Sweet Spot Solution är man rekommenderad att utesluta animaliska livsmedel inklusive yoghurt och ost som är kalciumrika. Med mindre kalcium i kosten kan oxalater ha svårt att lämna kroppen och hos vissa personer kan detta bidra till en ökad inflammation som muskelvärk, huvudvärk, klåda, eller smärta/klåda i urinvägarna och underlivet. Oxalatrika livsmedel ingår ofta i en växtbaserad kost och även i detta program. De finns rikligt i tex spenat, mangold, nötter, frön, gurkmeja, koriander och kummin men kolla listan online. Många menar att eventuella reaktioner är tecken på avgiftning men det är en sanning med modifikation då avgiftning kan sker oftast utan svåra symtom.

För min egen del aktiverades en del histamin och oxalat reaktioner som jag inte känt till tidigare. Efter det gjorde jag en djupdykning och har skrivit flera bloggar om tex histamin med tips för hur man avaktiverar en överreaktion. Själv fick jag begränsa spenat, mangold, grönkål, avokado och ruccola. Jag  höll mig till att äta roman, broccoli, sparris, gurka, vissa kålarter och zucchini i över 30 dagar! Men jag älskade det och programmet fungerade. Nu är jag tillbaka till en mer allsidig kost utan problem och utan övervikt och insulinresistens.

Av den anledning har jag utvecklat många nya recept med zucchini och lägger till dem bland recepten Naturligt Fritt med taggen vegan eller vegetarisk. Jag som ätit stenålderskost i nästan 30 år har äntligen upptäckt att min kropp mår bättre av en växt-baserad kost – åtminstone nu. Jag har dessutom gått ner över 10 kilo under våren och totalt 20 kilo sen jag först fick reda på att jag var insulin resistent. Jag är inte insulin resistent nu.

Jag kan varmt rekommendera The Sweet Spot Solution för den som inte lyckats med LCHF och är redo att testa något nytt! I denna version ingår ingen online/Facebook support och man kör programmet i egen takt. Men support är viktigt och du kan gärna ta kontakt med mig om du vill gå med i en Facebook support grupp medan du kör ditt Sweet Spot Solution program.

Jag har inga finansiella fördelar av att rekommendera detta… men som man säger på engelska – ”What goes around comes around”.

Ingrid Franzon
Kanariefågeln

Translate »