Att vaccinera eller inte diskuteras ofta. Det är känt att en viss procent av alla som vaccineras kommer att drabbas av biverkningar. När biverkningarna handlar om att få lite feber eller ont i huvudet så kan man hålla med om att man kan stå ut med det om det innebär ökad immunitet. Men inte om det förändrar framtiden för den som vaccineras och alla i deras omgivning.

Som förälder, mormor och farmor för 4 underbara tjejer fasar jag för den dag då deras föräldrar ska uppmanas att vaccinera mot livmoderhals cancer med ett vaccin som verkar förändra livet för allt för många tjejer. Det verkar vara rysk roulette.

Jag tittade på danska filmen om tjejer som farit illa av Gardasil. Det får mig skrika STOPP! Vänta tills vi vet mer. Ta för all del fram vacciner – men målet med ett vaccin måste vara att det är skadefritt.

När Gardasil infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet, 2012, fanns en allmänn oro efter Pandemrix, vaccinet mot svininfluensa som visade sig kunna orsaka narkolepsi. Läkemedelsverket lovade därför en förstärkt granskning av misstänkta biverkningar. Men den blev aldrig av.

Lisen Arnheim-Dahlström, docent vid Karolinska Institutet, säger att slutsatserna som kan dras av resultaten, är begränsade. ”Den tittar ju på 53 olika diagnoser. Den säger ju ingenting om andra diagnoser som vi inte har inkluderat och den säger ingenting om diagnoser som är svåra att ställa. Som tar lång tid att diagnostisera.”

Ansvariga säkerhetsexpert för Gardasil på Läkemedelsverket, Rebecca Chandler, försökte redan vintern 2014 få symtomen POTS som verkade komma efter vaccinering med Gardasil, klassas som misstänkt risk. POTS leder till kronisk trötthet och återkommande svimningar. Hon ville tvinga fram en studie av det misstänkta sambandet mellan sjukdomen och vaccinet – men studien stoppades. Det här var kort efter att läkare i Danmark slagit larm om just POTS som en misstänkt biverkning. Rebecca Chandler, lämnade en skriftlig protest mot beslutet och lämnade verket kort därefter.

Rebecca Chandler, tidigare säkerhetsutredare vid Läkemedelsverket såger: ”Jag tror flickorna som fått vaccinet tycker att det är högst relevant.”

Nu kommer detta fram i ljuset i SR programmet Kaliber som avslöjar hur Läkemedelsverket stoppade säkerhetsstudien om Gardasil.

Det är dags för forskning om hur man höjer kroppens försvar utan farliga biverkningar. För visst vill vi ha ett ökat skydd.

När vacciner är säkra kommer protester och misstanker försvinna.
Danmark producerade en stark och upplysande film över tjejer som skadats av vaccinet. Filmen har tagits ner. Undrar varför.

Translate »