Mikrovågsugnen är en potentiell hälsofara. Du kanske för enkelhetens skull värmer middagen i mikron. Men se upp, den är inte lika ofarlig som du tror.

Traditionell matlagning görs med vågor av infraröda frekvenser. Denna direkta (grill) eller indirekta värme (gryta) värmer din mat i en skakande rörelse. Mikrovågor är annorlunda. De klarar inte att värma alla substanser. Mikrovågarnas längre frekvenser ger våldsamma explosioner, som kan värma vissa molekyler, till exempel vatten. Mikrovågorna startar en rotation. Ingen indirekt värme är möjlig eftersom hårt material inte tillåter att molekylerna roterar. Tallriken förblir kall. Mikrovågornas våldsamma rörelser river i eller ”exciterar” molekylerna medan de värms. Frågan är om det här pågår ett världsomfattande experiment med människors hälsa.

Forskning utförd i Schweiz av professor Berhard H. Blanc, Lausanne och dr Hans U. Hertel, Bern, jämförde blod hos personer som hade ätit mat som var upptinad i mikrovågsugn med blod från personer som åt mat som tillagades på en vanlig spis. Hos alla försökspersoner som åt mikromaten reagerade kroppens immunförsvar och blodet förändrades på samma sätt som vid en förgiftning. Dr Hertel berättar att ”blodet liknar för övrigt det som vi ser hos personer som har förstadier till cancer.”1

Att tillfälligt äta mikrovågsvärmt mat är inte så farligt. De stora förändringarna i blodet gick tillbaka efter ett par timmar. Men dessa prover pågick endast några få dagar. Ett kontinuerligt och rikligt bruk av mikrovågsvärmd mat kan ha andra effekter. Även vattnets molekyler sprängs av mikrovågorna, vilket betyder att inte ens tevatten bör värmas i en mikrovågsugn.

Denna nyhet tystades ned och Blanc fick offentligt dementera sina fynd dagen efter att resultaten publicerats. Det är en skam att aktier och industrin går före människors hälsa, och det är verkligen dags att upprepa undersökningen i större skala. Man bör inte enbart mäta mikrovågornas effekt på maten, utan också hur intag av denna mat påverkar människor efter en dag, en månad, ett år och tio år. När man använder mjukplast i en mikrovågsugn påverkas plasten av mikrovågorna så att kemikalier läcker in i maten. Dessa kemikalier anses leda till försämrad spermieproduktion och cancer.2

En 12-årig flicka i södra USA fick höra att ett cancerframkallande ämne, di-etylexyl-adepat (DEHA), finns i plastfolie. Hon fick också veta att USA: Food and Drug Administration (FDA), motsvarigheten till vårt Livsmedelsverk och Läkemedelsverk kombinerat, inte har studerat effekten av mikrovågor på mat. Claire undrade om cancerframkallande ämnen skulle läcka ut i mat, som täcks av plastfolie när den påverkas av mikrovågor.

Tre år senare påbörjade Claire en undersökning med stöd av forskaren Jon Wilkes vid National Center for Toxicological Research i Arkansas, USA. Han bestämde sig för att hjälpa Claire, som Testade fyra olika kombinationer av plastfolie och olivolja. Hon upptäckte att det inte enbart var cancerframkallande ämnen som läckte från plasten till oljan, utan även xenoöstrogener, kemikalier som beter sig som östrogen. Xenoöstrogener har kopplats till låga spermieantal hos män och bröstcancer hos kvinnor. FDA: s gräns för DEHA i mat är 0,05 delar per billion. I Claire’s experiment hade 200 till 500 delar DEHA läckt ut i oljan. Hennes resultat har publicerats i vetenskapliga tidningar, och Claire vann första priset för elevforskning från the American Chemical Society.

Utdrag ur Kanariefåglarna ryter av Ingrid Franzon

Referenser

1. Chock rapport om mikrovågsugnar. Vegetar. Nummer 4 och 5. 1993.

2. Carcinogens – at 10 000 000 times FDA limits. Options. May 2000. Published by People Against Cancer. 5-972-4444.

Translate »