I Sverige är vi duktiga på att fira! Vi firar födelsedagar, jul, påsk, midsommar, advent, lucia, jul och nyår! Det ger oss chanser att ha kul tillsammans, bilda tradition, tänka nytt, skapa minnen, visa omsorg och kärlek. Det är i dessa tider som många inte känner sig välkomna utan ensamma.

En ”grupp” som kan lätt känna sig ensam är personer som lider av överkänslighet. Det är lätt att känna sig utanför när man för hälsans skull inte kan ta del av det andra äter. Å andra sidan kan den som bjuder känna sig stött i kanten om någon inte äter det som bjuds… tills man förstår varför.

Överkänslighet är inte som allergi där man är allergisk för några få saker. Det är något som man oftast inte förstår sig på inom vården där allergi tar fokus. När man är överkänslig beror det på något som inte står rätt till i kroppen.  Behoven kan variera från dag till dag och år till år. Man kan klara av att äta som andra ibland – men behöva vara strikt andra dagar beroende på dagsformen. Några drabbas av psykisk ohälsa. De kan bli deprimerade av minsta smula vete eller mjölk. Eller får insulinresistens och känna sig ”borta” när de luktar eller äter något som de inte tål tex parfym. Eller får i sig en gnutta socker och även potatis, rotfrukter eller mjöl som får blodsockret i gungning. Livet är hotande och osäkert när man kan vara överkänslig för det som ligger dolt på tallriken.

Det värsta som kan hända är att vänner slutar bjuda till fest för de vet inte vilken mat eller dryck de kan bjuda på. Och då gäller det för den överkänsliga att förklara – eller hur? Förklara varför just jag är överkänslig och vad jag behöver. Det kanske är så enkelt att få lov att ta med sig egen mat eller dryck.

På min hemsida finns det massor av recept som är utan gluten och mjölk eller sötade med alternativ till socker. Kanske en hjälp för den som vill bjuda någon som är överkänslig. Lite omtanke och kärlek räcker långt och som man säger på engelska – What goes around comes around!

Känner du någon med överkänslighet för mat eller dryck? Vi kan alla dra vårt står till stacken genom att ta reda på vad de tål och förbereda det lilla goda som kan förgylla livet när vi träffas på gården eller så småningom hemma hos varandra. Ett annat accepterat alternativ är att be den inbjudna att ta med sig det de tål att äta så de kan vara med om det roliga – utan att vara orolig.

Viktigast av allt är att man inte utesluter personer som måste leva med överkänslighet. Att acceptera att det är deras väg till hälsa och deras val och inte lägga sig i. Firande handlar mest om att få vara tillsammans med vänner eller familj och att njuta av något gott som sätter guldkant på tillvaron.

Ingrid Franzon

Translate »