Tidningar i hela världen publiserade ’nyheter’ den 28 februari om att vitaminer kan skada hälsan. Den som inte själv upplevt nyttan med kosttillskott kan lätt bli lurad, men människor som intar kosttillskott dagligen vet att erfarenheten bekräftar nyttan! Vad lätt det är att lura folk, men i det här fallet blir det nog svårt eftersom det enligt forskarna är mellan 80-160 miljoner människor i Nordamerika och Europa (Johnson 2007) som är redan överbevisade och intar antioxidanter regelbundet.
Över 230 000 personer deltog i studien som leddes av forskare vid Rigshospitalet och Köpenhamns universitetssjukhus och som sammanställde ett stort antal tidigare studier i en meta-analys. Deras slutsatser presenteras i den medicinska tidskriften JAMA. En meta-analys kombinerar flera analyser i ett försök att bevisa något. Det kan låta vetenskapligt men resultatet av en meta-analys kan inte bli mer vetenskaplig eller pålitlig än de ursprungliga studierna som ingår.
Chefen för Linus Pauling Institutet vid Oregon State Universitet, Balz Frei, anser att studien och informationen var bristfällig. Två tredjedelar av forskningen som granskades använde sig av deltagare som redan led av hjärtkärlsjukdom, cancer och andra hälsoproblem (Boseley 2007). En av studierna omfattade till exempel deltagare som var över 70 år gamla, och under de 5 år som studien pågick var det rätt naturligt att många deltagare skulle dö. Man har även använt en studie med rökare som led av andra allvarliga livshotande sjukdomar. Så när studien påstår att (syntetisk) betakaroten ökar dödligheten med sju procent, (syntetisk) A-vitamin med 16 procent och (syntetisk) E-vitamin med fyra procent, får resultaten ses i ljuset av att deltagarna kunde dött av andra orsakar (Hawkes 2007).
Livsmedelsverkets chef Åke Bruce säger till Svenska Dagbladet (Ennart 2007) bland annat att studien bekräftar bilden att kosttillskott inte har de positiva effekter som reklamen lovar. Han invänder samtidigt att forskarna slagit ihop studierna utan hänsyn till kliniska aspekter, till exempel att deltagarna varit rökare eller lidit av allvarliga sjukdomar som muskelsjukdomen ALS.
Man kan undra om forskningspengar har medvetet använts för att svartmåla vitaminer? Med tanke på andra forskningsskandaler de senaste åren så blir man fundersam. Nätverket Kanariefåglarna efterlyser även forskning som undersöker skillnaden mellan användning av syntetiska och naturliga vitaminer.
Källor:
Boseley S, (2007) ’Taking vitamin supplements may increase risk of death, says study’ The Guardian. 28 februari.
Ennart H. (2007) ’Multivitaminer gav ökad dödlighet.’ Svenska Dagbladet. 28 februari.
Hawkes N (2007) ’Supplements ‘raise death rate by 5%’ The Times. 28 februari.
Johnson CK (2007) ’ Study finds vitamin pills don’t help you live longer.’ Chicago Sun Times. 28 februari.
07-02-28
Translate »