Jag antar att du också reflekterar över alla de metoder som florerar när det gäller viktminskning. En sak som är slående är att den som lyckas gå ner i vikt tror att samma metod kommer att ha samma resultat för alla. En vanlig attityd är att den egna viktminsknings metoden är den enda som fungerar.

I ljuset av Annika Dahlqvists upprättelse från Socialstyrelsen, angående hennes fettrika kost för diabetiker, ledde Stina Dabrowski en minnesrik debatt i svt1 31 januari. Debatten var en sammanstrålning av flera svenska profiler som var och en har en egen strategi för att normalisera vikten. Annika Dahlqvist var naturligtvis med som förespråkare för en fettrik kost. Hon satt brevid Paolo Roberto ”en tjock italienare i en tunn kropp” som förespråkar många små måltider och motion för att minska vikten. Kognitivbeteendeterapeuten Lisbeth Stahre menar naturligtvis att KBT – kognitiv beteendeterapi – är den viktigaste komponenten. Dietisten Elisabeth Rothenberg klamrade sig fast till tron på den fettsnåla kosten som den enda riktiga viktminskningsmetod och Fredrik Paulun stod pall med den fiberrika GI-kosten. Säkert hjälper de många människor till ett nytt och friskare liv, men det är slående att var och en verkar tro att de sitter inne med hela sanningen när det gäller viktminskning.

Mot slutet av debatten hörde man en röst i öknen som lät som ett ljuvt vårregn i bantningsvärldens kaos. Den kom från representanten för de Överviktigas Riksförbund som påpekade individens unika behov och sammansättning. Han önskade att alla dessa experter skulle anpassa viktminskningsråden till individen och sluta dra alla över en kam.

Skönt att någon sa det. Vi får hoppas att ”experterna” lyssnade på representanten för de Överviktigas Riskförbund och ändrar kurs innan fetmaepidemin övergår i en ny epidemi med någon annan hälsorisk.

Man saknade näringsterapeutens röst i debatten. Människornas kroppsfunktion och näringsbehov är individuella – och det som normaliserar vikten hos den ena kan göra den andra för tunn, fet eller rentav sjuk. Näringsterapeutens utbildning omfattar en förståelse för hur individens kroppsform påverkas av och påverkar hormonbalansen, förbränningstakten, enzymförrådet, avgiftningsförmågan och mycket mer. Fetmans ekorrhjul innefattar naturligtvis överätande, men även brist på förståelse för individens unika näringsbehov och livsstil.

Kanariefågeln gratulerar Annika Dahlqvist som lyckades förnya Socialstyrelsens syn på bantning och diabetes och varnar samtidigt alla som arbetar inom ”bantningsvärlden” för riskerna som kommer av tron på att en modell passar alla.

Ingrid Franzon

Translate »