Forskare påstår att strålning från telefonlurar orsakar en mystisk nerbrytning av bikolonier. Det låter som en skräckfilm. Verkligheten är att strålning från mobiltelefoner och andra high tech prylar kan komma att utrota världens bin och leda till allvarlig näringsbrist. Större delen av världens jordbruk är beroende av bin för pollinering.

Forskning visar att binas navigeringssystem slås ut och de hittar inte hem. Det var hösten 2007 som larmet gick på USA’s västkust. Nu har alla staterna drabbats. På västkusten har 60 % av kolonierna försvunnit medan det på östkusten drabbat hela 70 %.
Colony Collapse Disorder – CCD sker när bikupans invånare plötsligt försvinner. Endast drottningen, äggen och några få omogna arbetare är kvar. CCD har drabbat Tyskland, Schweiz, Spanien, Portugal, Italien och Grekland. I början av april upptäckte en av London’s största biodlare att 23 av hans 40 bikupor var tomma.
Tyska forskare har länge påstått att bina påverkas av strålning. En liten studie vid Landau universitet påstår nu att bin vägrar fly hem till bikupan om mobiltelefoner ställs i dess närhet. Forskare dr Jochen Kuhn anser att detta kan vara den sannolika orsaken till CCD. Dr George Carlo, som på uppdrag av USA’s regering och mobiltelefonindustrin, undersökt effekten av mobiltelefoni på 1990-talet, säger ”jag är övertygad att detta är orsaken.”
Beviset om mobiltelefonins risker växer. Men eftersom många av de värsta riskerna tar flera år att utveckla, till exempel cancer, så dröjer det innan bevismaterialet är fullständigt. En finsk studie fann att personer som använde mobiltelefon under mer än 10 år led 40 % större risk att utveckla hjärntumör på samma sida som telefonluren. Svenska forskare har funnit att strålning från mobiltelefoner dödar hjärnceller, vilket väcker tanken om att tonåringar kan drabbas av senilitet redan i början av deras vuxna liv. Studier från Indien och USA indikerar att män som använder mobiltelefon har färre antal spermier. Professor Sir William Stewart ledare för två studier, varnar mot användning av mobiltelefon under åtta år.

Källa: Lean, Geoffrey; Shawcross, Harriet.
Are mobile phones wiping out our bees? The Independant 2007, Sunday, 15 April.

Translate »