Visst kan ett kombinationstillskott behövas för att täcka grunderna men det bör tas i tillräckligt stora mängder och gärna kompletteras med andra viktiga näringsämnen. Detta är ännu viktigare när man vill åtgärda livsviktiga näringsbrister. RDI-nivåer kan naturligtvis gärna överskridas, särskilt om man äter mikrovärmd snabbmat, äter en ensidig eller näringsfattig kost, är stressad, sjuk eller miljöpåverkad.

Apoteket rekommenderar sina en-om-dagen men trots den vita rocken bygger inte denna rekommendation på vetenskapliga fakta. Skrämseltaktiken som ofta används i media gör att användare och även rekommenderare av kosttillskott blir uppskrämda i onödan, med tanke på kosttillskottens nödvändighet och säkerhet.

För att ta reda på vilka kosttillskott som bäst stödjer en optimal hälsa är det oftast olämpligt att vända sig till apoteket – deras kunskaper ligger på ett annat plan. När man inte har näringskunskaper ligger det nära till hands att man sprider försiktighet eller misstanke. EU har bestämt att kosttillskott som lindrar, läker eller botar ska klassas som läkemedel trots att kosttillskott sålts i åratal med stora fördelar för miljontals användare i både USA och Europa. De kan användas som stöd för hälsan men vart vänder man sig för att ta reda på kosttillskottens nytta när det som lindrar, läker eller botar har klassats som läkemedel? Vita rocken är ett tecken på gedigen läkemedelskunskap men kunskap om kroppens naturliga näringsbehov är ofta betydligt mindre. Detta säger däremot inte att näringsterapeuten, hälsokosthandeln och kosttillskottsleverantörerna lider av okunskap om kosttillskott och näringsbehovet.

Det gäller att ställa rätt fråga till rätt person och att lita på vederbörandes utbildning. Man går inte till hälsokosthandlaren eller näringsterapeuten för att operera bildtarmen eller få recept på läkemedel.

När du letar efter ett bra kosttillskottskombination bör du hålla dig borta från de billigaste som innehåller garanterat mindre näring. Du betalar för det du får och de som kostar mindre innehåller även mindre näring eller kvalitet.
När det gäller vilka kosttillskott som du kan behöva dagligen kan detta jämföras med hur vi äter. Vi delar inte upp våra måltider i fett-, protein- eller kolhydratsmåltider utan äter rätt så allsidigt. Kroppen behöver litet av varje hela tiden – och kan gärna kompletteras med kosttillskott enligt samma mått. Dina dagliga kosttillskott kan tillsammans omfatta de viktiga omega 3 fettsyrorna, vitaminer och mineraler, tarmflorabakterier och fibrer. Detta är en bra grund som kan kompletteras med lugnande näringstillskott inför natten.

När du beslutar dig för hur många näringstillskott du kan behöva om dagen, följ den välutbildade näringsterapeutens eller hälsokostrådgivarens rekommendation. Dosen som rekommenderas enligt etiketten följer sannolikt lagen med RDA som grund men det stämmer inte alltid överens med dina unika behov. Du kan ha större behov av till exempel magnesiumtillskott än din granne eftersom du är större eller mindre, har kramp, svårt för att sova, förstoppning eller värk. Tar du för låg dos så får du inte den önskade hälsoeffekten och kosttillskottet får ingen chans att visa vad det går för.
Du får mindre bra effekt om du bara tar en om dagen.

Translate »