Sommarbrun utan risk är vågen som industrin rider på med en uppsjö av solskyddskrämer och varningar för solen och cancer. Samtidigt läser vi om vikten av D-vitamin för att bland annat motverka cancer, benskörhet, depression (SAD) och ge energi. Här är det något som inte stämmer eller hur? Ny forskning visar att D-vitamin ger 60 % skydd mot bland annat bröstcancer, tjocktarmscancer, livmodertappscancer, hjärntumör, myelom mm. ”Sanningen” om solen och solandet har flera sidor.

Norr om den 35e breddgraden är solstrålarna svaga vintertid och i Norden är sommarmånaderna korta och det är kanske inte så konstigt att många drabbas av benskörhet, cancer och depression. Personer med mörk hy har en ökad risk att drabbas om de bor norr om den 35e breddgraden. Detta gäller även de kvinnor som bär heltäckande slöja och bor på varmare breddgrad.

Solskydd och solkräm
Risken för hudcancer används i reklamens syfte och solkrämens baksidor talar ingen om. Solkrämen skall hindra hudcancer medan det hämmar upptag av D-vitaminet och ökar spridningen av cancerframkallande kemikalier i kroppen. I Sverige behover inte ingredienser i kosmetika och hudvård genomgå kontroll innan en produkt släpps på marknaden. Det enda som krävs för försäljning av hudvårdsprodukter i Sverige är att man informerar Läkemedelsverket om dess innehåll. Detta kan till och med göras efter det att produkten släppts på marknaden. För att påstå solskyddsfaktor på solkrämer är kraven större, men riskerna för hälsan är inte något man granskar.

Värmen från solen ökar transporten av vissa kemikalier genom porerna in i blodet och vävnaderna. En studie visade att paraben fanns i cancervävnad hos alla bröstopererade kvinnor. Man kan undra varför Läkemedelsverket inte stoppar användningen av paraben tills man undersökt om självaste paraben är cancerframkallande eller inte.
Solstrålar är viktiga för oss nordbor
När vi försöker fånga våra solstrålar bör vi tänka på följande saker:
  • Sola gärna 15 minuter om dagen utan solskydd – det räcker för bildandet av D-vitamin.
  • När D-vitamindosen är mättad kan du vidta försiktighetsåtgärder:
  • Håll dig i skuggan.
  • Använd solskyddande kläder
  • Använd solkräm utan skadliga kemikalier
  • Inta antioxidanta kosttillskott och ät gärna grönt och frukt.
Naturliga skyddsämnen
Antioxidanterna betakaroten, E-vitamin, C-vitamin och grapefruktkärnextrakt är skyddande och konserverande. Dessa är att föredra i solskyddsprodukter då antioxidanter är naturligt skyddande mot oxideringen som sker till exempel vid en bränskada.

Även på hälsokostbutike’s hyllor finns det produkter med tveksamma ämnen som bör undvikas som aluminiumhydroxid, benzylbensoat, benzylsalicylat och paraben. Zinkoxid och titandioxid används ofta som fysikalisk solskyddsfaktor. De kan orsaka överkänslighet i sällsynta fall hos personer med överkänslighet mot titandioxid. Kolla listan över vanliga barnsolskyddsprodukter.

I boken Kanariefåglarna ryter finns en lista över de säkraste och farligaste ingredienserna på nästsista sidan. På sidan 132 finner du detaljerad information om sol och solskydd. Köp boken, klipp ut listan och ha med den i plånboken när du handlar hudvårdsprodukter.

Bra solskydd inom svensk handel
Många söker råd angående solskyddskrämer. Kanariefåglarna lämnar inga garantier över riskfrihet utan ställningstagande görs utifrån tillgänglig information. Varje person har individuella behov – men här är några av de ’renaste’ solskyddsprodukterna som uppfyller kraven de flesta hälso- och miljömedvetna personer ställer – dvs de som inte vill sitta i skuggan!
  • Weleda Edelweiss Solcreme 20 *
  • Weleda Edelweiss Sollotion 15 *
  • Rosen seriens Solkräm 20 *
Bra solskydd på Internet
Amerikanska Environmental Working Group har granskat de farligaste ämnen som finns i solkrämer på sajten ”Skin Deep” och sammanställt en lista över de bästa solkrämerna. De visar även en sida med värstingarna – kolla de som du 100 % bör undvika!
* Innehåller zinkdioxid och/eller titandioxid.

Sola försiktigt när solen kommer igen!

Translate »