Socker må vara gott men kan ha förödande effekter på tänderna, vikten och hälsan. Ett intag av endast 100 gram socker kan dessutom sänka immunsystemets effektivitet i över fem timmar.

Många försöker lindra sötsuget med sötningsmedel som aspartam, splenda, sukralos som alla har egna hälsorisker. Enligt studier kan konsumtion av syntetiska sötningsmedel ge upphov till ett överdrivet begär av sötsaker vilket i sin tur kan leda till viktökning och andra negativa effekter som är förknippade med överdriven sockerförbrukning.

Finns det ett alternativ till socker eller är det bara att undvika och bita i det sura äpplet?

Det finns 4 sötningsmedel som visar sig enligt forskning ha hälsofördelar* – dvs om inte du är sockerberoende och blir triggad av allt som är sött för då bör du undvika dessa alternativ.

Melass är rik på koppar, järn, kalcium, magnesium, mangan, B-vitaminer. Det är slutstadiet på rårörets sockerraffinering och är därmed lågt i socker. Melass är populärt mot benskörhet, förstoppning, menskramp och enligt kliniska studier rik på polyfenoler som har cancerhämmande egenskaper. En studie från 2011 visade att när man intar melass tillsammans med en för övrigt fettrik kost kan det bidra till viktminskning och kroppsfett då den minskar absorption av kalorier.

Rå honung innehåller en 80 miljoner år gammal prebiotisk stam av fenoliska antioxidanter som kan bidra till att hämma cancer, minska blockering i blodkärlen och risken för hjärt-kärlsjukdomat. Rå, ofiltrerad honung är väldigt annorlunda än den pastöriserade produkten du hittar bland livsmedel. Nästan all kommersiellt producerad honung upphettas för att döda potentiellt skadliga bakterier, minska kristallisering och förbättra produktflödet. Denna process dödar tyvärr också de vitala, levande enzymerna och goda bakterier som gör rå honung till en av världens äldsta och mest kända superfoods.

Stevia har många hälsofördelar b.la. är den antioxidant, antimikrobiell, antihypertensiv, antidiabetisk och föreslås även motverka cancer. Stevia kan motverka metabola syndromet och sänka blodsocker, blodtryck, bekämpa infektion och minska risken för diabetes.

Xylitol är en kristallin sockeralkohol som kommer ursprungligen från björkbark. Det är sött som socker men till skillnad från socker, som metaboliseras av insulin, är xylitol oberoende av insulin i tarmen. Xylitol basar kroppen och motverkar bakterietillväxt som bidrar till candida, karies, öron- och halsinfektioner. Det kan ha en laxerande effekt och är mycket skadlig för hundar. Xylitol är ibland gjord av majs, vilket inkluderar GMO-majs. Använd endast xylitol från björkbark.

* Denna referens används med tillstånd av GreenMedInfo LLC. Vill du lära dig mer från GreenMedInfo? Anmäl ditt intresse för nyhetsbrevet här: http://www.greenmedinfo.com/greenmed/newsletter.

 

Translate »