Jag började som näringsmedicinare på början av nittiotalet. Kollegorna varnade mig för att rekommendera antioxidanta kosttillskott till kvinnor som tog preventivmedel eftersom vissa kosttillskott renar kroppen effektivt – även från läkemedel. Flera av mina patienter ville bli gravida och använde inte preventivmedel. De hoppades på att bli gravida genom att tillämpa en hälsosammare livsstil. De började ta antioxidanta kosttillskott, äta ekologiskt odlad mat (som är utan bekämpningsmedel) och bada bastu ofta. Och visst blev de gravida.

Jag blev nyfiken och jag lusläste forskning om effekten av miljögifter på hälsan. Jag kom över information från Tufts Medical Center i Boston, USA där man uppmätt oväntade resultat vid klinikens cancerforskning kring bröstcancer celler. Prover visade att cancercellerna växte snabbt vid tillförsel av östrogen. Men under forsknings gång började kontrollproven – där östrogen inte tillfördes cancercellerna – visa samma resultat trots att de inte tillförts östrogen. Kliniken hade nyligen bytt sina teströr från glas till plast och under rengöringsprocessen utlöstes kemiska föreningar vars kemiska struktur liknade samma kemiska struktur som östrogen. Detta var början till upptäckten om hälsoriskerna från hormonstörande ämnen som ftalat och paraben även kända som EDC – endocrine disrupting chemiczls. Dessa ämnen används flitigt och utlöses från plast. Dessa ämnen visade sig ha liknande effekt som östrogen och kan skada den normala hormonella biokemin. De blockerar cellernas receptorer där östrogen fäster för att sätta fart på den normala hormonella biokemin.

En finkänslig hormonbalans gör det möjligt för en man att producera livskraftiga spermier som kan penetrera ett ägg för att bilda ett foster. Och om kroppen är överbelastad med östrogenliknande kemikalier kan hela den naturliga hormonella processen bli störd. För mycket östrogen i kroppen påverkar man som kvinna. För en man kan det påverka produktion av testosteron och spermier och spermiers förmåga att simma kraftigt. Den kvinnliga hormoncykeln är en ständig balans mellan östrogen och progesteron och vid en graviditet krävs tillräckligt med progesteron för att bland annat balansera östrogenet så att fostret fäster sig i livmodern. Men det är inte normalt att producera högre halter av progesteron som kan matcha de östrogenliknande kemikalierna. Genom att blockera det normala flödet kan dessa miljögifter även orsaka infertilitet, trötthet, depression, känslomässig obalans, minnesförlust, endometrios och nedsatt sexlust.

Med allt detta i sikte räknade jag ut att det kunde kanske ta 20 år innan barnlöshet blev mer vanligt. Och riktigt nog var det ca 2015 som fler och fler kvinnor sökte hjälp med att bli gravid på kliniken där jag jobbade. Och även män som ville få aktivare spermier. Och nu är problemet så vanligt att det diskuteras i tv där man frågar sig vart storken tagit vägen. 1996 började jag inse hur livsviktigt det är att lära sig leva rent. Det var då jag började skriva Kanariefåglarna ryter så att alla kan upptäcka steg för steg hur man kan rena kroppen. Det finns endast ett fåtal böcker kvar på marknaden men en del av informationen finns även i mina blogg och på min hemsida.

Min klinisk erfarenhet visade att det på 1990-talet var möjligt att vända trenden och bli gravid trots miljögifter. Men jag har noterat att det redan nu verkar vara svårare att bli gravid än det var då. Det sägs att det tar flera generationer att förändra kroppen genetiskt. Kan vi t ex vända tillbaka trenden så det blir lättare att bli gravid 2035? Vi får kolla storkens verksamhet i backspegeln. Eller börja redan nu att minimera miljögifter i vår, barnens och barnbanens vardag.

Translate »