Det finns inga överviktiga labbråttor eller möss utan forskarna måste skapa övervikten. Det gör de genom att injicera MSG vid födseln. MSG eller glutamat som det numera kallas, ökar utsöndringen av insulin från bukspottkörteln, vilket leder till övervikt.1   MSG är beroendeframkallande och bidrar till övervikt. Tillverkare av MSG medger att ämnet ökar beroendet av deras produkter. Konsumenten väljer därmed dessa varor framför andra, vilket gör att man i slutändan får i sig mer gift. Det används i de flesta kinesiska restauranger. Håll dig främst till salt, peppar, Herbamare och Trocomare, örtsalter som tillverkas utan glutamat. Prova på egna blandningar av kryddor eller örter.

MSG/glutamat eller natriumglutamat förhöjer smaken men är även ett nervgift. Det har med andra ord en toxisk verkan på både nerver och hjärna. I hjärnan orsakar det sjukliga förändringar, som liknar de som bildas vid Alzheimers, Parkinsons, hudsjukdomen lupus (SLE), och Huntington’s Chorea. Flera tillstånd förknippas med att ”excitotoxiner” ackumuleras i hjärnan, till exempel stroke, hjärnskador och migrän.2

Excitoxiner
Professor Russell L. Blaylock, neurolog vid Medical University of Mississippi, som skrivit boken Excitotoxins, varnar för de skador, som orsakas av excitoxiner som aspartam och glutamat. Han citerar 500 referenser som stödjer farorna med aminosyrorna asparginsyra och glutaminsyra, vilka till cirka 99 procent består av samma struktur som glutamat/MSG. Dessa finns i många av våra livsmedel och leder till allvarliga kroniska och akuta neurologiska problem. Även det amerikanska organet Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB), som hellre underdriver än överdriver ett problem, skriver: ”Gravida kvinnor, barn och småbarn bör undvika glutaminsyra/glutamat/MSG. Glutaminsyra bör undvikas av individer som lider av psykisk obalans och av alla kvinnor i barnafödande ålder.”2

Skillnad mellan glutamat och glutamin
Glutamin är ett viktigt ämne för kroppen. Det är en aminosyra och ett viktigt drivmedel för hjärnan. Förväxla inte riskerna för glutamat med glutamin eller glutaminsyra. Glutamin är viktig för sårläkning, Crohns, irritabel kolon, viktminskning vid AIDS, minskning av sockersug vid övervikt mm. Av alla aminosyrorna i kroppen är det glutamin som det finns rikligast av.

Referenser

  1. Gobatto CA, Mello MA, Souza CT, Ribeiro IA. The monosodium glutamate (MSG) obese rat as a model for the study of exercise in obesity. Res Commun Mol Pathol Pharmacol. 2002;111(1-4):89–101.
  2. Baylock RL. Excitotoxins, the taste that kills. Health Press. Santa Fe, NM, USA. 1997.
Translate »