Det är så skönt att lägga sig och sova gott. I drygt 6 år kunde jag bara drömma om detta. Jag hade haft några upplevelser som bidrog till sömnlösa nätter trots alla åtgärder. Om jag somnade skulle jag snart vara vaken igen. På den tiden visste jag inte att det fanns sömncyklar. Jag visste bara att jag inte sov och började utveckla rastlösa ben vilket gjorde det svårt att ligga still. Eftersom min Mamma haft rastlösa ben större delen av sitt liv kom jag till konklusionen att det var min tur nu.

Längs denna väg utvecklade jag insulinresistens och undrade om det hade att göra med mina sömnproblem? Mitt första HbA1c test som speglar blodsockrets genomsnitt under föregående 2-3 månader, indikerade förstadie till diabetes. Dit ville jag inte gå och jag köpte en mätare och slutade äta allt som höjde blodsockret. Jag upptäckte även att sömn är en nyckelkomponent för att vända på insulinresistens och att blodsockerkontroll är en nyckelkomponent för god sömn.

Även om en keto-kost sägs stoppa insulinresistens och diabetes mådde jag inte bra när jag försökte äta keto. Jag upptäckte en växtbaserad keto-program för att återställa ämnesomsättningen som jag testade.Denna gången lyckades det och tre månader senare lämnade jag insulinresistensen och 20 kilo bakom mig.

Jag sov fortfarande inte mycket. Jag vaknade som om alarmen gått var 90-de minut och låg ofta vaken större delen av natten. Som nutritionist kände jag till biokemin och tog de tillskott som behövdes som stöd för sömnen och för att optimera lever och sköldkörtel funktionerna – kroppssystemen som är mest aktiva på natten enligt traditionell kinesisk medicin. Njurarna och urinblåsan var lite tröga så de fick stöd de med. Jag hade dessutom upptäckt att frukt, söt mat, te, kaffe, choklad och kakao gjorde rastlösheten värre så jag slopade dem. Enligt en av mina kollegor var jag nu helt ”ren” men sömnen uteblev.

En vän gav mig tillgång till en sömn app som inte ens registrerade min sömn i början. Appen kräver att man sover mer än 1,5 timmar. Jag vaknade prick var 90:e minut med känslan att jag behövde kissa – men det gjorde jag inte. Jag började undra om det var en urinvägs infektion som väckte mig och tog Lactobacillus rhamnosus och Lactobacillus reuteri vilket hjälpte något.

År 2019 bestämde jag mig för att testa sömnapné. När sjuksköterskan till slut ringde ställde hon några frågor och jag berättade om mina sömnmönster och rastlösa ben, som nu var mycket värre. Hon berättade att rastlösa ben numera heter Willis-Ekbom Disease – WED. Forskning visar att järn är viktigt och symtomen kan minska eller försvinna när järnhalten höjs. Symtomen började minska när mitt ferritin nådde 80 μg/L men mälet är 100 μg/L enligt läkaren.

Appen lärde mig att vid slutet av varje sömn cykel sover man lättare och det var då jag vaknade så jag började leta efter sätt att bryta mönstret. Jag googlade dygnsrytm och fann en hemsida där man specialiserade sig på omskolning av dygnsrytmen. Till min förvåning hette den Hack Your Gut och det första steget var en Stop Leaky Gut Challenge! Som näringskonsult ser jag tarmläkning som en av hälsans grundpelare och har hjälpt tusentals människor läka tarmen de senaste 30 åren. Detta var inget nytt egentligen – men hjälper det sömnen? Jag bestämde mig för att gå med i utmaningen eftersom jag inte hade något att förlora. Det var inget annat som fungerade.

Det jag gillade med Stop Leaky Gut Challenge var att det var en handlingsplan. Det kräver att man gradvis omskolar sin dygnsrytm med enkla steg.

  1. Exponera sig för dagsljus i 30 minuter före 9 am.
  2. Gå 10 000 steg om dagen.
  3. Äta 2-3 måltider om dagen – inga mellanmål.
  4. Använda blåljus blockerande glasögon på kvällarna.

Detta är en förenkling av de pedagogiska videon som man får ta del av men det var dessa enkla steg som jag började med. En Excel fil hjälpte mig mäta hur bra det gick och jag antecknade resultaten religiöst trots att jag sällan lyckades få höga poäng. Jag fortsatte använda appen. Det var först vid vecka 6 som den visade en sömnförändring. Det motiverade mig att skaffa en FitBit Inspire som sannolikt är billigaste mätdon som finns! Mina sömnvärden var fortfarande katastrofalt låga. Det visade på rastlös eller lätt sömn med mycket litet REM eller djup sömn. Detta kunde bara bli bättre men det var först 6 månader senare som djup sömn och sedan REM-sömn kunde mätas. Nio månader senare sov jag 88 procent av natten. Fantastiskt!

Jag vaknade fortfarande ofta och det kändes som om jag behövde kissa även om jag inte verkligen behövde det. Och nu kom det en oväntad del av min sömnsaga. Jag tog del i en 5-dagars växtbaserad keto-utmaning november 2020 och drabbades samtidigt av extrem hudklåda. Just då höll jag på med en Matrotationslista för personer med specifika intoleranser som histamin, nickel och oxalat. Jag drog snabbt ner på de livsmedel med högt oxalat. Just då åt jag mycket mandlar varje dag som ost och kex vilket innebar att jag fick i mig cirka 1000 mg oxalat per dag. Oxalat finns tex i spenat, mangold, mandlar, kakao. Om inte de bryts ner av maten i tarmen och förs ut ur kroppen i avföringen så bildas små kristaller som gör ont där de hamnar tex i tarmen och urinvägar där de kan orsaka skada. Därmed inte så konstigt om de bidrar till läckande tarm, smärta i underlivet eller urinblåsan som inte beror på en infektion. Jag minskade successivt mitt oxalatintag till max 50 mg per dag. Oxalater visade sig vara sista nyckeln till en god sömn. Vecka för vecka sov jag mer och vaknade mindre.

Jag fortsätter att återställa dygnsrytmen och går 30 minuter före 9.00. Jag äter max 3 måltider om dagen utan mellanmål. Jag använder glasögon som blockerar blå ljus på kvällen. Jag har sällan rastlösa ben. Och jag njuter av att få sova som ett barn igen.

Ingrid Franzon

Ingen av bloggens länkar genererar personlig ekonomisk vinst.
Länkarna är till förmån för andra sömnlösa själar.

Translate »