Miljömärkta rengöringsmedel kan användas men tolereras inte av alla. För kemikalie överkänsliga går det bättre att hålla huset rent med: grönsåpa (om inte man är känslig för gran), hushållssoda, natrium-bikarbonat, olivolja, salt, vinäger och en färsk citron.

 • Natriumbikarbonat eller hushållssoda blandas med lika delar och stryk ut runt spisens plattor eller i ugnen. Pensla massan på smutsiga områden och låt verka 15 minuter. Spraya nu med vinäger.  Låt det verka en stund och sedan torka rent med en trasa. Med litet mer av bikarbonat massan på trasan kan du nu försiktigt gnida på extra smutsiga fläckar tills de försvinner helt.
 • Natriumbikarbonat eller hushållssoda, vatten och citronjuice blandat till en massa fungerar bra i dusch, tvättfat, toalett eller badkar.
 • Rengöringstrasor av mikrofiber har en struktur som avlägsnar smuts utan rengöringsmedel. Blöt trasan och använd som den är eller doppa den i litet grönsåpa eller i en blandning av hushållssoda eller bikarbonat, vatten och citron. Håll den ren genom att blötlägga trasan i 5 deciliter vatten och en matsked hushållssoda. Koka upp i en gryta av rostfritt stål. Skölj.
 • Galltvål består av vegetabilisk kokos, palmolja, klorofyll och oxgalla. Den tar bort fläckar från gräs, vin och svett inför tvätt, och den fungerar bra mot fläckar på hårda ytor, exempelvis plast och målade ytor. Den kan även användas som tvål och schampo såväl för människor som djur, och den håller huden mjuk.

Recepten som följer underlättar användningen av icke-toxiska rengöringsmedel.

Ugn
1 del bikarbonat
1 del vatten
Vinäger
Blanda lika delar bikarbonat och vatten och pensla ugnens väggar. Låt stå i 15 minuter. Häll vinäger i en sprayflaska och spraya väggarna. Det bubblar upp. Låt det stå i 5 minuter och torka av med en våt trasa. Upprepa fläckvis vid behov.

Golv
1 del äppelcidervinäger
1 del grönsåpa
Löses upp i varmt vatten. Blandningen ger golvet en härlig glans och en ren doft.

Fönster
1 del vatten
1 del äppelcidervinäger
Blandas i sprayflaska. Tvätta ramen först med grönsåpa och vatten. Spraya sedan glaset. Gnid över svåra fläckar med badrumsskrubb som inte repar. Skrapa rent glaset med gummiskrapa och torka kanterna med hushållspapper.

Arbetsytor
1 del vatten
1 del äppelcidervinäger
Spraya över ytan och torka rent.

Möbelputs
2 delar olivolja
1 del pressad citronsaft
Blanda väl. Förvaras på flaska.

Silverputs
Aluminiumfolie
1 dl natriumbikarbonat
1 liter kokhett vatten
Täck botten på en plasthink med aluminiumfolie. Häll i natriumbikarbonat och vatten enligt proportionerna ovan. Låt ditt silver ligga i badet tills fläckarna har försvunnit. Skölj med rent vatten och torka.

Kopparputs
Äppelcidervinäger
Pressad citron
Citronsyra eller grönsåpa
Vinäger
Salt
Blanda ingredienserna och gnid in föremålet som ska putsas med blandningen. Låt verka i fem minuter. Skölj och torka.

Kromputs
Äppelcidervinäger
Använd en mjuk trasa doppad i äppelcidervinäger och torka rent.

Städregler
Kemikalierna i våra rengöringsmedel absorberas lätt av huden. Vi får även i oss kemikalier genom andningsvägarnas slemhinnor, och därför är det särskilt viktigt att undvika rengöringsspray, som innehåller starka kemikalier. Om du följer nedanstående råd när du städar minskar du riskerna, i synnerhet om du använder rengöringsmedel som inte är miljöanpassade:

 • Arbeta med öppet fönster
 • Använd skyddshandskar
 • Använd munskydd
 • Lämna rummet när arbetet är klart
 • Om du följer dessa råd kommer du från och med nu att aktivera ditt miljöskydd ytterligare.

OM du använder farliga kemikalier bör du även

 • Slänga trasorna i tätt försluten burk
 • Lämna den tätt förslutna burken på rätt plats på sopstationen.
Translate »