Klinisk erfarenhet visar att hörnstenar att bli av med histaminintolerans är en god matsmältning, assimilering av näringsämnen, uteslutning av toxiska ämnen och en snabb eliminering av avfall. Om inte enkla åtgärder räcker kan funktionstester avslöja orsaken.

Kroppen består av 10 gånger fler mikrober än humana celler. Dessa mikrober finns i vårt finkänsliga ekosystem – vår mikrobiom.  Mikroberna lever i symbios med varandra om inte miljön störs. Det är viktigt att identifiera orsaken för att åtgärda och återställa symbiosen i mikrobiomen. Först då kan man bli fri från histamin intolerans på riktigt.

Det finns många relevanta testar som avslöjar överkänslighet. Det gäller att lägga pengarna på tester som bidrar till hälsa och inte enbart att tex testa om man lider av histamin intolerans. Det vet man sannolikt redan! Testerna bör fokusera på hur man blir av med grundorsaken. Det finns två typer av information som är grundläggande för detta.

  • Test av födoämnesöverkänslighet före och efter en behandling för att veta vilka födoämnen som utlöser en reaktion.
  • Test av tarmfloran före och gärna efter en behandling där resultatet visar vilka läkemedel eller naturmedel som kan vara aktiva enligt testet.

Funktionsmedicin är ett biologi-baserat system som fokuserar på att identifiera och ta itu med orsaken till sjukdom. Ett tillstånd kan ha flera orsak och funktionsmedicin utnyttjar senaste forskning och teknologi för att avslöja där kroppen inte fungerar som den ska. Funktionstester används som verktyg för en lyckad behandling och det finns många tester att välja mellan.

Funktionstest av överkänslighet utförs i Norden  av AmodoMedicals och EU Biotek. Vissa företag testar endast IgG och IgE men det finns en fördel med test av IgA immunrespons som kan indikera infektion som orsak. Rätt behandling av infektionen kan leda till att överkänsligheten försvinner helt.

Funktionstest av tarmhälsan tex CSAPx2identifierar skadliga bakterier, svamp och parasiter som finns i tarmen. Testet möjliggör exakt identifiering av patogena arter och lämpliga farmaceutiska eller naturliga åtgärder.

Ta gärna kontakt för råd gällande val av rätt test för den egna situationen.

Val av mat är viktig men man behöver inte undvika alla histaminrika födoämnen för att bli av med reaktioner. Det tar 4 dagar för en histaminreaktion att lämna kroppen enligt allergi-specialisten Herbert Rinkel. Det finns många födoämnen som är histaminrika men eftersom de tillhör olika matfamiljer är reaktionen inte den samma. Om man i stället varierar eller rotera de födoämnen kan man sannolikt äta dem var fjärde dag för att minska den inflammatoriska responsen och relativt snabbt bli av med reaktionen – även om det tar längre tid att läka grundorsaken fullt.

Undvik de födoämnen som är mest kända för att orsaka överkänslighet i Norden: mjölk, gluten och socker. Matrotation delar upp alla födoämnen enligt matfamiljer. Man kan följa de färgkodade recepten dag för dag utan att själv behöva räkna ut vad man ska äta och när. En enkel pulstest gör det möjligt att dubbelkolla vilka födoämnen som orsakar en reaktion och kanske utesluta det helt under en manad tills tarmen läker och reaktionerna börjar minska.

För att bli av med problemet så fort som möjligt kan intag av kosttillskott behövas. Men varje person är unik och en rekommendation bör anpassas till individens behov. Förslagen enligt funktionsanalysen eller professionellt stöd rekommenderas främst.

Åtgärder för att övervinna överkänslighet gäller även för histaminintolerans och finns under rubriken Överkänslighet.Andra åtgärder som kan lindra histaminintolerans kan vara:

  1. Aminosyrorna glutation och glycin och kaffelavemang kan bidra till rening och minskad klådan/smärtan vid regelbunden användning.
  2. Histaminintolerans är tecken på en biokemisk inflammation och biokemin kräver metionin, quercetin och DAO enzym för nedbrytning.
  3. Tarmslemhälsan kan ta tid att återställas. Därför bör man undvika mjölk, gluten, socker och rotera mat som man är överkänslig mot.
  4. Tarmflorabakterier är viktiga för tarmhälsan. Bifidobakterie laktis/infantis och jordbakterier kan rekommenderas för de flesta och kan öka histamintoleransen.
  5. Inta gärna växtenzymer eller örter som stimulerar matsmältningen och tugga maten ordentligt – gärna 30 ggr per munsbit.
  6. Stimulera produktion av saltsyra, bukspottkörtelhormon och galla då brist kan bidra till problemet. Drick gärna te av älggräs.
  7. Ekologisk buljong gjord på eko-djur är rik på kollagen och kan bidra till tarmhälsa och lindring av överkänslighet även om det är histaminrikt då programmet gör att man kan hantera histamin bättre.

Ta gärna kontakt för rådgivning eller gå med i Facebook supportgruppen Övervinn Överkänslighet om du behöver råd.

Referenser:

Asprey, Dave; Bush, Zach. Eat Dirt: The Secrets of a Healthy Microbiome – Zach Bush MD PhD. #458 Bulletproof.com

Lynch, Ben ND. Dirty Genes. HarperOne 2018. ISBN 9780062698148

Ruben, Jordan S. NMD, PhD. The Makers Diet. SILOAM 2004. ISBN 0-88419-948-7

Holding, Richard DO. Biochemical Factors in Chronic Disease. ARK International Training Series. Stockholm 2001.

Translate »