Det finns flera gener som är inkopplade när det gäller överkänslighet och histaminintolerans. Genom åren kan vi samla på oss ämnen som förändrar genernas optimala ”av” eller ”på” -processer. I sin bok Dirty Genes talar Dr Ben Lynch om ”smutsiga” gener. Vi kanske upplever förändringen som en infektion eller inflammation men det kan vara tecken på en smutsig gen och det går att åtgärda!

Vissa föds med smutsiga gener och får jobba hela livet för att optimera dess funktion. När det handlar om DAO, MTHFR och FUT2 gener kan det innebära större känslighet för födoämnen att bl.a. få lättare ont i magen eller huvudvärk och hudåkommor. När dessa gener är smutsiga påverkas även din respons till histamin och du kanske reagerar på fermenterade livsmedel, ost, fisk, konserverad eller rökt kött/fisk.

Metylering är ett mycket viktigt kroppssystem som bland annat bryter ner histamin och påverkas av MTHFR genfunktion. Systemet kräver bl.a folat, B-vitaminer, järn, selen och zink för att bryta ner och återanvändning av viktiga näringsämnen. B12 och folat och den aktiva formen – 5MTHF som är prio 1 för en god metylering. Det finns rikligt med 5MTHF i gröna bladgrönsaker som grönkål, mangold, roman, spenat och svartkål men här upptäcker man kopplingen mellan histamin och oxalat. Viss av dessa grönsaker är oxalatrika.

Folsyran som tillsätts bröd, flingor, pasta och halvfabrikat är inte naturlig. Den tas upp av folsyrareceptorerna men blockerar metyleringen genom att blockera folat och livsviktig 5MTHF från att nå in i cellerna. Metyleringen blockeras inte om man istället äter 100 g gröna bladgrönsaker flera gånger om dagen då de är rika på naturlig folat vilket talar för värdet av en växtbaserad kost.

Det är viktigt att undvika mat och kosttillskott som innehåller folsyra om man är gravid eller har problem med histamin och därmed metyleringen. Man bör därmed undvika halvfabrikat och äta rikligt med gröna bladgrönsaker som är rika på folat .

Metylering är viktigt för vår avgiftningsfunktion. Metylering påverkas negativt av alkohol, antacida läkemedel, infektioner, inflammation, oxidativstress, sibo (small intestine bacterial overgrowth), svampinfektioner, tarmproblem, tungmetaller, utmattning och kan även leda till en dålig sömn pga brist på melatonin. En smutsig mikrobiom kan ocskå öka histaminhalter i kroppen eftersom patogena ämnen kan utsöndra histamin.

Det är därmed viktigt att stödja din metylering med att äta gröna bladgrönsaker; sova 8 – 10 timmar per natt; undvika att bli utsatt för toxiner och lära sig tekniker för att hantera stress. När histamin är metylerad kan kroppen avgifta överskottet utan problem.

En smutsig DAO gen påverkar också metyleringen. DAO-enzym produceras I de flesta organ men mest i njurarna, moderkakan (under en graviditet), prostatan, tjocktarmen och tunntarmen. DAO hjälper kroppen att hantera histamin innanför och utanför kroppens celler men huvuduppgiften är att avgifta histamin utanför tarmcellen.

Tecknen på en smutsig DAO är diarré, födoämnesöverkänslighet, graviditetsproblem, illamående, klåda, läckande tarm, magont, migrän, nässelfeber, rinnande näsa, sibo, sömnbesvär, tinnitus, yrsel.  Vid för mycket histamin är det DAO som kommer till undsättning men om det finns jättemycket histamin i maten kan mängden DAO vara för litet.

Nu kommer man till kruxet. Många menar att man får undvika histaminrik mat vid histaminintolerans. Men tänk om man istället för att ta plats i matfängelset kan få kroppen att fungera som den är tänkt?
Det är värt att testa att:

  • Sänka halten oxalat i kroppen.
  • Tillföra bifidobakterierna som kroppens tarmfunktion kräver.
  • Inta örter som stimulera produktion av saltsyra och/eller galla.
  • Tajta tarmslemhinnans kopplingar med jordbakterier och kollagen.
  • Stödja utsöndringen av toxiska ämnen genom en god och daglig avföring.
  • Stödja leverns P450 fas 2 system.
  • Och istället för att undvika histaminrik mat testa att rotera de livsmedel man är överkänslig för genom att endast äta dem var 4e dag. Gulmarkera dessa på listan och följ metoden enligt Matrotation.

Det är värt att testa! Dessa åtgärder och informationen kan även bidra till en starkare och friskare mikrobiom, renare gener och hälsan som helhet.

Ta gärna kontakt om du behöver rådgivning eller gå med i Facebook supportgruppen Övervinn Överkänslighet .

Referenser:

Lynch, Ben ND. Dirty Genes. HarperOne 2018. ISBN 9780062698148

Holding, Richard DO. Biochemical Factors in Chronic Disease. ARK International Training Series. Stockholm 2001.

 

 

 

Translate »