SIBO – Small Intestine Bacterial Overgrowth

En överväxt av bakterier i tarmen kan så småningom leda till diagnosen IBD, IBS eller Crohns. Området som drabbas och symtomen som upplevs varierar. Det kan upplevas som gaser, diarré, illaluktande avföring, magsår, kramper, svullnad och ibland men mer sällan förstoppning.Klåda, hudutslag och rosacea kan också orsakas av SIBO. Det märks ofta i samband med överkänslighet för tex gluten, kasein, laktos, fruktos, socker och histaminhaltiga födoämnen.

Läckande tarm är del av problemet och bidrar i sin tur till kroniska sjukdomar som fibromyalgi, kronisk trötthetssyndrom, diabetes, neuromuskelära störningar och autoimmuna sjukdomar. Den snabba tarmpassagen kan leda till en nedsatt absorption av fett och näring och vitamin- och mineralbrist – i synnerhet B12-brist.

Behandlingen liknar den för överkänslighet.

  • Ta bort mat och mikrober som irriterar tarmen. Undvik socker- och kolhydratrik mat. Inta tex artemisia, berberin, grapefruktkärnextrakt, ringblomma eller svart valnöt som hjälper mikrobiomen komma i balans.
  • Ersätt eller stimulera nedsatt aktivitet hos de enzymer som krävs. Blanda 1-2 teskedar äppelcidervinäger i ett glas vatten eller inta växtbaserade enzymer.
  • Ladda tarmen med jordbaserade tarmflorabakterier – eftersom mjölkbaserad probiotika är ofta kontraindikerad vid SIBO.
  • Reparera tarmslemhinnan – vilket kan påbörjas genom att dricka buljong och intag av några matskedar kollagen om dagen.

Funktionstester

Om symtomen är diffusa kan en funktionstest avslöja specifika bakterier eller svamp.  Övriga tester som bör kompletteras är Zonulin for GIFX/CDSA och Helicobacter pylori.

Organix Dysbios funktionstest är ett urinprov som visar överväxt av jäst eller bakterier i tunntarmen. Dessa har biprodukter som kan mätas i urinen.

GI effects (comprehensive) funktionstest är ett mer omfattande avföringsprov som avslöjar tarmfloran i tjocktarmen. Förhöjda nivåer av bakterier kan även indikera SIBO.

Tillägg av Helicobacter pylori och Zonulin bör övervägas.

För hjälp med beställning av tester och behandling av SIBO ta kontakt.

Annons: Se Webbshops för produktinformation.

 

 

Translate »