Gräddost är mycket användbart som bas för en sås eller en dressing. Som klick i en varm grönskakssoppa eller som bas för tsatsiki. Men när man inte tål mjölkprodukter är det svårt att ersätta. Gräddost – utan mjölk och Paranötsgräddost är mycket goda alternativ. Som en middagsgäst beskrev det nygligen ”This cream cheese is to die for!”.

Recepten fungerar bäst med rätta verktygen och en stark mixer tex Omniblend, VitaPro Mix ger den önskade lena konsistensen. Men man kan få till den goda smaken även om inte osten blir lika len som den som finns i butiken med en mindre stark mixer. Om du vill skaffa en stark mixer får jag göra reklam för Clear Lifes utbud.

De andra viktiga verktygen är en glasform med tätslutande lock, köttermometer och en plats som håller en jämn temperatur kring 38-44 C. Glasformer med täta lock och termometer finns att köpa överallt nu. Kolla tex på Ica, Ikea och Claes Ohlsson.

En plats med jämn temperatur kan vara svårare att lösa och en torkugn är idealisk. Alternativet är att använda befintlig ugn där man ställer termometern på det allra lägsta eller placerar formen på ett badrumsgolv med slinga. Testa först genom att ställa dit en behållare med vatten i en timme. Mäta och justera tills du får rätt temperatur.

Translate »