Det finns flera sett att möta våren. För min del kan jag knappt bärga min längtan att börja odla, paddla kajak och njuta av dagarna utomhus. Jag ser visserligen smutsen som samlats på olika ställen under vintern – men längtan att ta bort den är inte lika stor! Förr i tiden köpte jag färgrika rengöringsprodukter för att motivera vårstädningen. En gång när jag röjde i stödskåpet hittade jag 5 stycken olika ugnsspray som alla var oanvända! Det är inte lathet som gör att jag inte vill städa utan jag påverkas av kemikalier bland annat i rengöringsmedlen. Men jag är inte ensam om att påverkas av dessa kemikalier i vår miljö de påverkar effekt på allas vår hälsa och framtid.

Jag började som näringsmedicinare i början av 90-talet och jag varnades för att kosttillskott som renar kroppen kan leda till att kvinnor på preventivmedel blir gravida. När jag nämnde detta för mina patienter var det fler som sa att de gärna ville bli gravida men det gick inte. Så vi diskuterade deras livsstil för att se om något kunde förbättras. Jag föreslog till exempel att de kunde bada bastu 2-3 ggr per vecka; dricka 8 glas rent vatten om dagen; undvika kaffe och socker; öka intag av grönsaker och frukt i kosten; och ta kosttillskott som bidrar till kroppens rening. Och de blev gravida.

Detta gjorde mig nyfiken! Det var kring den tiden som Ana Soto upptäckte att plast som upphettats utsöndrar ftalater* som har östrogenliknande egenskaper. Detta skedde genom sterilisering på labb men samma sak sker när man diskar plast eller ställer den i mikron. För mig verkade det troligt att en utökad exponering för kemikalier med östrogen-liknande egenskaper kunde spela roll för en graviditet. Med ökade halter östrogen i kroppen kommer man sannolikt även behöva mer progesteron än normalt under en graviditet för att undvika missfall. Var detta en av orsakerna till svårigheten att bli gravid?

Detta var en skrämmande upptäckt. I synnerhet eftersom plast användes flitigt i tillagning och förvaring av mat. Man använde plast i mikron och diskade plast i diskmaskin. Man köpte hudvårdsprodukter som innehöll ftalater och paraben*.

Efter 10 års klinisk erfarenhet kände jag att det var dags att skriva en handbok med tips för hur man kan leva ett friskt liv trots miljögifter genom enkla livsstilsförändringar. Alla behöver veta hur man gör steg för steg.

Det är nu 15 år sedan boken Kanariefåglarna ryter lanserades. Boken lanserades med en kampanj där alla som läste boken uppmuntrades att söka hudvårdsprodukter som var ”fri från paraben och ftalat” varje gång de handlade på hälsokost, i livsmedelshandel, parfymeri och varuhus. 5 år senare märktes första positiva resultatet på Apoteket i Falun där man hade skapat en liten hylla där det stod en flaska och på hyllan stod det: Fri från paraben och ftalat! Det var bara början och kampen fortsätter för att frigöra oss från EDCs i vår vardag och närmiljö.

Så nu när jag möter vårsmutsen är jag alltid försiktig med mitt val av verktyg och delar därmed mina kemikaliebantade städtips. Jag kommer inte få flera barn men jag satsar på framtiden och litar på att våra barnbarn får barn någon gång och jag vill att de ska vistas i en kemikalieren miljö när de kommer hem till oss.

Om inte du själv äger boken så finns det några exemplar kvar av Kanariefågeln Ryter så missa inte chansen att äga handboken med riktlinjer för hur man kan leva ett friskt liv trots miljögifter! En kort sammanfattning av boken finns att läsa på hemsidan under rubriken Miljö & Hälsa.

Ingrid Franzon
Kanariefågeln

*Ftalat och paraben är nu kända som hormonstörande kemikalier – EDC eller Endocrine Disrupting Chemicals.

 

Translate »