Hemma hos oss gillar vi sötpotatis. Vi köper helst ekologiskt odlade sötpotatis för att undvika att de odlas med kemiska bekämpningsmedel som glyfosat. Vår lokala butik gick med på att ta hem sötpotatis och jag bad om ekologiskt odlade. Men efter ett tag slutade de med ekologiskt odlade och sålde endast sötpotatis odlade med bekämpningsmedel. När jag frågade varför de bytt sa de att dessa sötpotatis odlades närmare än de som odlades ekologiskt. Detta väckte en intressant fråga. Är närodlat alltid bättre än ekologiskt odlat när det gäller miljön – dvs människans hälsomiljö? Hållbart är nyckelordet men hållbart bör även vara hållbart för människans hälsa – eller hur?

Jag avstod de konventionellt odlade sötpotatisarna och testade hur det var att odla sötpotatis själv. Det gick relativt bra men det räckte egentligen inte för våra behov. Som tur var kom de ekologiskt odlade sötpotatisarna tillbaka i butiken.

Närodlat må vara miljöriktigt ur en aspekt. Den är dock inte nödvändigtvis miljöriktig när det gäller människors hälsa. Det finns ju inga dagliga behov av kemiska bekämpningsmedel och i synnerhet inte glyfosat. Många av dessa kemikalier är svåra att avgifta och lagras i kroppen vilket gör det viktigt att undvika onödiga kemikalieföreningar och istället välja att äta ekologiskt odlat så mycket som möjligt.

Translate »